Week 25 | Lange Nieuwstraat 217, vm. koopmanswoning

Geplaatst op 23 juni 2021

Het woonhuis van koopman F.A.M. van Riel bestond aanvankelijk uit een rechthoekig pand met een symmetrisch opgebouwde voorgevel. Aan weerszijden van de ingangspartij met topgevel zien we twee ramen met segmentbogen onder een deels met leien gedekt mansardedak. Op een achterliggend oost-west verlopend perceel (naast Stedekestraat 70) dat doorliep tot aan het Clarissenklooster bezat Van Riel al diverse ‘bergplaatsen’ (lompen, zink, koper, papier) en breidde die in 1927 verder uit. In 1908 liet hij achter zijn woning met aanbouw  een ‘duivelkamer’ (het witte gebouwtje met ronde raam) zetten met een ‘beenderenbergplaats’ ernaast. In 1918 werd rechts naast de woning een ‘wagenbergplaats’ met paardenstal gebouwd, toegankelijk via de poort (rechts op de foto). De kap van het woonhuis werd doorgetrokken, topgevel en raamindeling werden veranderd en drie dakkapellen vervingen twee dakramen. In 1983 werd de woning intern verbouwd naar 7 kamers, de wagenloods werd garage en de ruimte daarboven atelier.
Toen men de Stedekestraat nog ‘Lombartstraatje’ noemde werd hier rond 1870 ten noorden van de Centrale Werkplaats van de Spoorwegen naar ontwerp van H.J. van Tulder (1809-1903) woonwijk ‘Nijveroord’ (met gasfabriek) gebouwd. De Lange Nieuwstraat liep daar dwars doorheen.

Dit aan de buitenkant slecht onderhouden pand heeft een interessante textiele voorgeschiedenis. Het heeft geen monumentstatus.
Dit aan de buitenkant slecht onderhouden pand heeft een interessante textiele voorgeschiedenis. Het heeft geen monumentstatus.

Meer informatie over het monument