Week 4 | Trouwlaan 1a, voormalige zadelmakerij

Geplaatst op 27 januari 2022

Waar de Korvelseweg en de Trouwlaan elkaar naderden ontstonden kavels die hun voorgevel zowel aan de Korvelseweg als aan de Trouwlaan hadden.

Zo had L. Andriessen, koopman in hotelporselein, in 1872 aan de Korvelseweg 16 een voorgevel voor zijn indrukwekkende winkelhuis gebouwd. In 1938 bouwden de Andriessens een magazijn met een imposante voorgevel aan de Trouwlaan nr. 5. Ook slager Horsten had aan de Korvelseweg op nr. 12 in 1926 een voorgevel gerealiseerd voor zijn winkelwoonhuis, terwijl hij een jaar eerder op Trouwlaan nr. 3 al een fraaie voorgevel voor zijn werkplaats had gebouwd

En ook op dit kavel Trouwlaan 1a werd in 1913 aan de Korvelseweg nr. 6 en 8 een winkelhuis gebouwd nadat eerder in 1911 deze zadelmakerij gerealiseerd was, beide panden eigendom van Joh. Hamers van Hooff. Later zou Hamers van H. verhuizen naar een door Jos. Donders ontworpen pand aan de Heuvelstraat nr. 50.

De gevel van de zadelmakerij is verbouwd. Nu zitten er drie ramen naast elkaar, vroeger twee ramen, dan de voordeur en dan het derde raam. We lezen ‘electr.schoenreparatie’ en ‘vulcaniseren v rubberlaarzen’ op de gevel.

Het pand is geen monument.

Aandacht voor enkele bijzondere achterkanten van Tilburg waar de stad zich van een andere kant laat zien: de keerzijde, met interessante gevels.
Aandacht voor enkele bijzondere achterkanten van Tilburg waar de stad zich van een andere kant laat zien: de keerzijde, met interessante gevels.

Meer informatie over het monument