Week 7 | Heuvelring 90-92, vm. bankgebouw

Geplaatst op 16 februari 2023

De N.V. Incassobureau is in 1891 in Amsterdam opgericht. Al snel verspreidden zich over heel Nederland bijkantoren. Zo ook in Tilburg aan de Heuvel, waar er toen nog geen sprake was van Heuvelring. De bank zou hier in 1920 in een woonhuis begonnen zijn dat

achtereenvolgens in 1927 en 1937 uitgebreid is, eerst van twee naar drie lagen en toen van vijf naar 9 traveeën. Het Amsterdamse architectenbureau Gratama(1877-1947) en Dinger(1891- 1986) heeft het gebouw ontworpen in een historiserende stijl die zich duidelijk laat leiden door de principes van de Nederlandse Renaissance-architectuur.

Het pand telt drie verdiepingen met een steil schilddak, de gevel is symmetrisch en heeft een zware kroonlijst en daaronder veelruitsramen die met veel regelmaat de drie series ramen over de negen series verdelen.

In 1952 is de Incassobank overgenomen door de Amsterdamse Bank. In 1965 werd in deze bank met een Citroën ID  een gewapende roofoverval gepleegd, de eerste van Nederland.

De Amsterdamse bank is daarna samengegaan met de Rotterdamse en de fusiebank is in 1975 verhuisd naar een nieuw gebouw op Heuvelring 88. In het oude nr. 90 is daarna een architectenbureau gekomen, vervolgens een uitzendbureau en nu horeca.

De  westgevel van het met regelmaat verbouwde en uitgebreide pand. Het resultaat staat op de gemeentelijke monumentenlijst.
De westgevel van het met regelmaat verbouwde en uitgebreide pand. Het resultaat staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Meer informatie over het monument