Week 10 | Telegraafstraat 52, woonhuis

Geplaatst op 7 maart 2023

Een mooie rustige gevel, symmetrisch gebouwd behalve de later toegevoegde dakkapel.

Ook in de bouw gebeuren toevalligheden. Het ook mooie huis dat links naast 52 gelegen is op nr. 50a is in 1932 gebouwd in opdracht van de Heer Janssen-Wayers van de gelijknamige rolluikenfabriek. Het ontwerp van dat fraaie huis, gebouwd in de jarendertig stijl is van P.M.J. Wayers geweest en deze Wayers heeft ook de asymmetrische dakkapel op nr. 52 in 1932 mogen tekenen, toevallig. . . .

Het huis is in een eclectische stijl gebouwd maar de architect en de opdrachtgever zijn niet meer bekend. De stijl van het huis is wel typisch voor dit deel van Tilburg in die tijd. Eénlaags met een zadeldak en dan een deur in het midden tussen twee of vier vensters.

Het twee-venstertype zien we op nr. 54. Daar is de gevel gestuukt en hier is de gevel opgebouwd uit een mooie kleur baksteen waar de wit gekleurde stuukwerk lijsten rond de vensters fraai en strak afsteken. Het hoofdgestel dat hier bestaat uit een geprofileerde architraaf, een fries met opgelegde geometrische vormen en een geprofileerde kroonlijst op klossen is hier in de gevel goed te zien.

Het pand is in 2004 aangewezen als gemeentelijk monument en is gebouwd omstreeks 1870. Het GM op nr. 54 dateert van 1854.
Het pand is in 2004 aangewezen als gemeentelijk monument en is gebouwd omstreeks 1870. Het GM op nr. 54 dateert van 1854.

Meer informatie over het monument