MoNUmenten: Rijksmonumenten
AaBe-straat 27
Dit rijksmonument veranderde van bestemming: van wollenstoffenfabriek naar winkelcentrum. In 1929 richtte Adolf van den Bergh een nieuwe textielfabriek op die hij met verwijzing naar zijn initialen de naam AaBe gaf.
Aan de Hoevenseweg, aan de...
Lees verder
AaBe-straat 45
Dit ketelhuis en deze monumentale fabrieksschoorsteen zijn rijksmonumenten. In 1930 werden in opdracht van de textielondernemer F. van den Bergh tegelijk met de eerste fabriekshallen ook het ketelhuis en de fabrieksschoorsteen gebouwd. Architect...
Lees verder
Bisschop Bekkerslaan 261
Fabrieksschoorsteen en ketelhuis van Wollenstoffenfabriek George Dröge. In 1937 kreeg Dröge een vergunning om een nieuw ketelhuis met schoorsteen te laten bouwen. Het ketelhuis werd in 1986 gerestaureerd en aangepast en is samen met...
Lees verder
Bokhamerstraat 13
Deze boerderij uit de 18de eeuw is een rijksmonument. Lange tijd is de boerderij in zeer slechte staat geweest, tot deze in 1986 grondig gerestaureerd werd.
Het wijkje De Bokhamer doet denken aan een dorp in de stad. Men waant zich even...
Lees verder
Bokhamerstraat 40-44, vm. weverswoningen
Links Bokhamerstraat 40, een gemeentelijk monument, rechts 42 en 44, rijksmonumenten.
Het zijn alle drie negentiende-eeuwse weverswoningen geweest. Nr. 44 en 42, de rijksmonumenten, zijn in de monumentenbeschrijving maar mager omschreven:...
Lees verder
Bokhamerstraat 45-53
Deze huizen zijn rond 1986 gerenoveerd. Het Bokhamergebied is in 1976 gemeentelijk monument geworden en heeft een lange historie.
De voormalige 19de-eeuwse weverswoning met huisnummer 53 (het eerste huis op de foto) heeft een grote tuin...
Lees verder
Brandspuithuis
Dit karakteristieke voormalige brandspuithuis is een rijksmonument. Het is nu in gebruik als transformatorhuis (zie het gevaarbord op het rooster in de deur links).
In het trottoir is nog steeds de uitrit te zien. Alsof ieder moment de...
Lees verder
Bredaseweg 444
Deze blokvormige villa is een rijksmonument, een ontwerp van de Amsterdamse architect Hendrik Wijdeveld. (1885-1987).
Gebouwd in 1936 in opdracht van fabrikant F. Mutsaerts de Beer. Wijdeveld, die zijn meeste panden in de stijl van de Amsterdamse...
Lees verder
Bredaseweg 600
Dit rijksmonument was ooit het jachthuis van koning Willem II.
Vlakbij de westelijke gemeentegrens van Tilburg lag vroeger een groot gebied met moeras, heide en bos. Dit aan weerszijden van de toen nog smalle en laag gelegen Bredase...
Lees verder
Broekhovense Kerk
De O.L.V. Moeder van Goede Raad-kerk van Broekhoven I is een rijksmonument. Ontworpen in neo-byzantijnse stijl door de bekende Tilburgse architect Jan van der Valk.
Deze kerk neemt in het oeuvre van de architect een vooraanstaande plaats in. Rond...
Lees verder
Broekhovenseweg 4
Net als het voormalige kerkgebouw met huisnummer 2 heeft ook deze voormalige pastorie, direct rechts ervan naast het voorplein gelegen, een rijksmonumentale status.
Toen de ‘Broekhovenscheweg’ niet veel meer dan een zandpad was...
Lees verder
Broekstraat 6
Deze boerderij in het buitengebied van De Moerenburg is sinds 2010 een rijksmonument. De voormalige ‘krukboerderij’ dateert volgens de gevelankers van 1747.
Het voorhuis werd dwars tegen de stal geplaatst, maar in 1923 werd die stal...
Lees verder
Broodbakkerij
Het pand Acaciastraat 23, de 'Broodbakkery' van architect S.G. Barenbrug, valt erg op in de straat. Het is een verwijzing naar De Stijl en is een rijksmonument. Het pand is gebouwd in 1932 in opdracht van bakker A....
Lees verder
Centraal Station
In 2014 heeft dit NS-station de status van rijksmonument gekregen. Het vervangt het oude station uit 1863, dat in 1965 moest wijken voor het hoogspoor. Vanaf 2014 zijn er ook grootscheepse renovaties uitgevoerd.
Om het Centraal Station aan de...
Lees verder
Cinecitta
Het rijksmonument WillemII-straat 29 is in twee fases gebouwd voor de Koninklijke Liedertafel Souvenir des Montagnards. Architect Edouard Fremau ontwierp in 1876 de concertzaal en in 1877 de sociëteit aan de voorkant.
De sociëteit...
Lees verder
Clarissenklooster en kapel
Dit voormalig Clarissenklooster is een rijksmonument. Het is in 1890 gebouwd naar een ontwerp van A.G. de Beer, niet te verwarren met zijn zoon F.C. de Beer. Dit klooster is gebouwd in neogotische stijl.
Het tweelaagse pand heeft een rechthoekige...
Lees verder
Cobbenhagengebouw
Het hoofdgebouw van de Tilburgse universiteit is een rijksmonument. In 1962 werd het hoofdgebouw van wat toen nog de Katholieke Hogeschool heette door koningin Juliana geopend.
Een trotse architect Jos. Bedaux liet de koningin zijn opus magnum...
Lees verder
CTM-gebouw
In 1913 is in opdracht van de boerencoöperatie in Tilburg een melkfabriek met melksalon en directeurswoning ontworpen door de bekende architect Jos. Donders.
Dit Jugendstil-pand is een rijksmonument. Onder druk van artsen om...
Lees verder
De Nieuwe Vorst
Dit voormalig herenhuis in neobarokstijl is rond 1872 gebouwd in opdracht van de welgestelde lakenfabrikant Adriaan P. Ledeboer (1828-1898). Vanaf 1931 bood het onder andere onderdak aan wat later de Kamer van Koophandel zou gaan heten. Het is een...
Lees verder
De Schans 123, vm. ‘Liefdesgesticht op den Heikant’
Dit rijksmonument is begonnen als een eenlaags huis uit 1872 van de kinderen van wever-koopman Bernardus Somers. (foto: Christ Libregts)
Dat eenlaagse huis is goed herkenbaar, want de ingang en schuifvensters ernaast hebben een gestucte lijst en...
Lees verder
Dussenpad 1-3, vm. landhuis De Blaak
Een deel van de oostzijde van ‘Hofstede de Blaak’ met rechts het voormalige landhuis en links de voormalige pachtboerderij. Het geheel is een rijksmonument.
In 1869 stond hier al een boerderij. In 1907 werd die vervangen door een...
Lees verder
Fabriekscomplex Mommers
Voormalig fabriekscomplex van Wollenstoffenfabriek C. Mommers & Co, rijksmonument.
Het langwerpige fabrieksgebouw van 3,5 bouwlaag in schoon metselwerk heeft 18 vensterassen. Het zadeldak is gedekt met blauwe Hollandse pannen. De lange gevels...
Lees verder
Fabriekstraat 6
Dit fabrieksgebouw is een rijksmonument. Het pand is in 1886 gebouwd voor Guillaume Gimbrère als paraplufabriek. De Gimbrères hadden naast de fabriek een aantal modezaken, waaronder in de Heuvelstraat.
Op hetzelfde L-vormige perceel...
Lees verder
Fraterhuis Capucijnenstraat
Het voormalige fraterhuis en links daarvan het voormalige jongensweeshuis Antonius van Padua. De beide rijksmonumenten dateren van 1894 en zijn ontworpen door H. van den Abeelen.
Het fraterhuis is gebouwd in een sobere neorenaissance stijl. Het...
Lees verder
Gasthuisring 2-6, drie woningen
De drie eenvoudige woningen in de rij, gebouwd rond 1860, rijksmonumenten.
Ze zijn gebouwd rond 1860, vermoedelijk door molenaar Claassens die op nr. 2, grenzend aan het Wilhelminapark, zijn bakkerij met winkel had.
Het zijn eenlaagse huizen...
Lees verder
Gasthuisring 23, vm. fabrikantenvilla
Het pand is in 1897 voor de fabrikantenfamilie Janssens-Eras gebouwd, in een eclectische stijl.
Het ontwerp is van de Tilburgse architect H. Bekkers. In 1910 werd er onder architectuur van F.C. de Beer links een koetshuis met paardenstal aan...
Lees verder
Gasthuisring 37, vm. fabrikantenwoonhuis
Het voormalige woonhuis is onlangs door Traverse grondig gerenoveerd. Er zijn tien kamers voor beschermd wonen in ondergebracht.
Er is onduidelijkheid over de oorspronkelijke opdrachtgever van dit pand. Was het de wolhandelaar...
Lees verder
Gasthuisring 5, vm. De Gruyterwinkel
Dit De Gruyterpand is gebouwd in 1931 door T.P. Wilschut, huisarchitect van De Gruyter. Het is een rijksmonument.
De kubusvormige winkel heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen met een plat dak met aan de voorkant en...
Lees verder
Goirkese Kerk
Sint-Dionysiuskerk ontworpen door de Oisterwijkse architect H. Essens. Gebouwd in 1835-1839, rijksmonument sinds 2000.
Na de vernieuwde kerk van ’t Heike (1829), wilde men in het noorden van Tilburg ook een grote kerk bouwen ter...
Lees verder
Goirkestraat 7
Deze fabrikantenvilla is in 1861 gebouwd voor wollenstoffenfabrikant B. J. van Dijk. De vrijstaande villa is een rijksmonument, gebouwd in een eclectische stijl.
Het pand wordt gedekt door een zadeldak tussen tuitgevels. Een voorgevel die door de...
Lees verder
Goirkestraat 74
Rijksmonument gebouwd in 1842 in een neoclassicistische stijl. Voormalig Ignatiusgesticht, ook wel Huize Goirke genoemd. Een van de oudste centra van sociale dienstverlening in Tilburg, geleid door de Zusters van Liefde. Eerst...
Lees verder
Goirkestraat 96
Rijksmonument, kantoor van de Wollenstoffenfabriek C. Mommers & Co. In 1889 liet Christiaan Mommers niet direct aan, maar goed zichtbaar vanaf de Goirkestraat een vrijstaand pand bouwen met bestemming kantoor, magazijn en pakkamers. Zo op het...
Lees verder
Graan- en Meelhandel Van Loon
Kantoor met woonhuizen gebouwd voor de graan- en meelhandel Van Loon.
Het gebouw dateert uit 1935 en is in expressionistische stijl (Amsterdamse School) gebouwd. Uivoering in gele baksteen uitgevoerd. Jos Schijvens, die ook de kapel van O.L....
Lees verder
Graf Marietje Kessels
Het grafmonument van Marietje Kessels (1889-1900) werd in 1900 vervaardigd in het atelier van V. Barette in Tilburg, in eclectische stijl. Het rijksmonument is betaald uit giften van de Tilburgse bevolking.
Marietje Kessels, dochter van M....
Lees verder
Hasseltplein 37, 38 en 40
Deze wevershuisjes zijn rijksmonumenten en bepalen met de Hasseltse kapel mede de sfeer van het Hasseltplein. De huisjes dateren uit het begin van de 19de eeuw.
Ze hebben maar één bouwlaag met zadeldak. Alle daken zijn...
Lees verder
Hasseltplein 44
Dit pand staat direct links aan het driehoekige Hasseltplein Rijksmonument, een voormalige leerlooierij met woonhuis.
Woon- en bedrijfsgedeelte onder één pannen zadeldak. Het pand van voor 1737 heeft veelruits schuiframen en...
Lees verder
Hasseltse Kapel
Dit oudste gebouw van Tilburg, de Kapel van Onze Lieve Vrouw Visitatie is een rijksmonument. In de meimaand staat deze zeer populaire bedevaartsplaats centraal in de Mariaverering.
Het is het oudste en misschien ook wel het dierbaarste monument...
Lees verder
Hasseltstraat 182-190, vijf woningen
De linker woning, nr. 182, heeft twee ramen, alle andere woningen hebben slechts één raam gekregen.
Rijksmonumenten zijn het, alle vijf huizen, alle gebouwd vóór 1737. Huizen zonder verdieping onder zadeldak, vensters...
Lees verder
Heidepark
Buitenhuis Heidepark is gebouwd in 1884, met aan de voorkant een vijfzijdige torenachtige uitbouw. Dit rijksmonument verkeert in vervallen staat.
Dit buitenhuis ligt aan de Bredaseweg maar is beter te benaderen vanuit een zijpad ten oosten van de...
Lees verder
Heikese Kerk
De Sint Dionysiuskerk of Heikese kerk in Tilburg was de oude parochiekerk van Mgr. Joannes Zwijsen. Die pastoor, later bisschop en aartsbisschop, was van groot belang voor Tilburg en de katholieken in Nederland. Deze kerk is de oudste...
Lees verder
Heuvelring 100
Dit herenhuis met koetshuis en paardenstal is gebouwd rond 1890, een rijksmonument. Het werd gebouwd in opdracht van wollenstoffenfabrikant F. Mutsaerts, in eclectische stijl. Dit naar een ontwerp van architect A.J. Blomjous (1840-1914), ook...
Lees verder
Heuvelring 102
Pand gebouwd in de stijl van de Jugendstil, rijksmonument.
Jos. Donders mocht voor opdrachtgever Jan van Eijndhoven in 1908 tegelijk op nummer 104 een woonhuis en op nummer 102 dit café met bovenwoning bouwen. Hij laat van...
Lees verder
Heuvelring 104
Voormalig woonhuis van bouwmaterialenhandelaar Jan van Eijndhoven. Gebouwd in 1908, rijksmonument.
Jos. Donders mocht twee panden naast elkaar en tegelijkertijd ontwerpen. Op de hoek met de Veemarktstraat een café met bovenwoning, rechts...
Lees verder
Heuvelring 124
Dit rijksmonument siert al meer dan 200 jaar de Heuvel, veel langer dan de bijbehorende kerk.
Dit achttiende-eeuwse gebouw is pas in 1872, toen de naastgelegen St. Jozefkerk in gebruik werd genomen, als pastorie gaan functioneren. Als eerste...
Lees verder
Heuvelse Kerk en Heilig Hartbeeld
De kerk, gebouwd in 1872 naar een ontwerp van Hendrik van Tulder, heeft de afmetingen van een kathedraal.
Omdat de parochie ‘t Heike te groot werd, moest er een kerk bijkomen. Het eerste bouwdeel kwam in 1872 gereed. Daarna heeft de kerk 14...
Lees verder
Heuvelstraat 109-115
Nummer 109 is een gemeentelijk monument, de voormalige De Gruyterwinkel op huisnummer 111 een rijksmonument. De huisnummers 113 en 115, met in de gevel en het houtwerk art-noveau motieven, zijn beide ook rijksmonumenten. Op de plek waar voorheen...
Lees verder
Heuvelstraat 68
Dit rijksmonument werd in 1924 in een expressionistische stijl gebouwd naar een ontwerp van architect F.C. de Beer. De opdrachtgever voor deze speelgoedwinkel was de firma van Nunen-Boes.
Het hoekpand is horizontaal geleed door borstweringen van...
Lees verder
Hyacintstraat 15 en 13, dubbel woonhuis
In opdracht van zijn ouders bouwde architect Jos. Schijvens dit rijksmonument in 1930. Broer Jan ging op 13 wonen, rechts op de foto. Jos woonde op 15 van 1930 tot 1960, eerst met zijn ouders, later met zijn gezin.
Jos. Schijvens (1908-1966)...
Lees verder
IJzerstraat 3-7
Dit gebouw, een voormalig pakhuis-kantoor, is tussen 1915 en 1919 in drie fasen in eclectische stijl gebouwd. Het ontwerp is van de architectencombinatie Jan van Teeffelen (Rotterdam) en P. de Nijs (Bergen op Zoom). Koopman Piet Smits was de...
Lees verder
Kapel Missiehuis
De kapel is onderdeel van het Klooster van de congregatie van de Missionarissen van het Heilig Hart. Het ‘Missiehuis van 'De Rooi Harten’ zoals het klooster genoemd wordt, is inclusief deze kapel en de kloostermuur beschermd als...
Lees verder
Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood
De kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood is sinds 2014 een rijksmonument. Giften van de Tilburgse bevolking hebben de bouw mogelijk gemaakt. De kapel OLV ter Nood staat wat verscholen in het centrum van Tilburg.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog...
Lees verder
Kapel Peerke Donders
Peerke Donderskapel (rijksmonument) met het herbouwde geboortehuisje.
Petrus Donders werd in 1809 als zoon van een wever geboren aan de Moerstraat in de Heikant. Na zijn priesterwijding vertrok hij naar West-Indië (Suriname) om er te werken...
Lees verder
Kapel Ursulinen
In de Elzenstraat is achter een rolhek een pareltje verborgen, de Ursulinenkapel, rijksmonument. De kapel is in 1903 gebouwd in een neogotische stijl naar een ontwerp van architect W.J.A. Bouman.
Deze driebeukige kapel heeft een drie...
Lees verder
Kardinaal de Jongplein 15
Het fraterhuis Petrus Donders is een rijksmonument gebouwd in 1933. De architect was Constant Panis. De naam staat links op de gevel.
Boven entree een keperboog, hier springt de gevel wat naar voren. De bouwstijl van Panis is ...
Lees verder
Kasteelhoeve
Dit rijksmonument is de enige overgebleven pachthoeve van het Kasteel van Tilburg. Deze typisch Brabantse langgevelboerderij moet vóór 1737 gebouwd zijn.
Ze heeft een rieten zadeldak tussen puntgevels en in de gevel vensters met...
Lees verder
Kerk Hoefstraat
De kerk van de Hoefstraat en de pastorie links op de foto (huisnummer 201) zijn beide rijksmonument. De kerk is nu in gebruik als glasatelier. Het gebouw is helemaal intact gebleven; een geslaagde herbestemming.
De Antonius van Paduakerk is een...
Lees verder
Kerkhof Goirkestraat
Hekwerk uit 1904 met beelden van Johannes de Doper, Sint Jozef en twee engelen. Het bestaat uit een smeedijzeren hekwerk met drie draaihekken tussen bakstenen hoekpilasters en gietijzeren neo-gothische pilasters met pinakelbekroning. Op de...
Lees verder
Klooster en kapel Visitandinnen
Het pand met huisnummer 5 is gebouwd in 1843 in opdracht van burgemeester-notaris Hendrik Beckers. Het ontwerp is van A.E.H.J Duijs. Ernaast werd in 1889 een neogotische kapel gebouwd naar een ontwerp van C.F. van Hoof. Zowel het voormalige klooster...
Lees verder
Klooster en kerk Kapucijnen
Dit Kapucijnenklooster is een rijksmonument. Het is in een sobere stijl gebouwd tussen 1880 en 1882 naar een ontwerp van Valerius van Deurne, een van de eigen Kapucijnen.
In de jaren ’30 was het klooster te klein en werd er een extra etage...
Lees verder
Klooster Rooi Harten
Rijksmonument tussen 1896 en 1899 gebouwd naar een ontwerp van de architecten H. en A.G. de Beer. Vertoont elementen van neogotiek en chaletstijl. Het werd ook wel het Missiehuis genoemd; van hier uit gingen de missionarissen naar hun...
Lees verder
Klooster Zusters van Liefde
Het Moederhuis uit 1834 van de Congregatie van de Zusters van Liefde is een rijksmonument. In 1832 stichtte pastoor Joannes Zwijsen van de Heikese kerk deze Congregratie.
Centraal een carré met 13 cellen voor de eerste zusters. Dit...
Lees verder
Koetshuis
Dit koetshuis is een rijksmonument. Het is een prachtig gebouw in eclectische stijl (foto: Jack Janssen).
Een deel van de gronden op Koningshoeven is gedurende enige tijd in bezit geweest van Koning Willem II. Hij had er een tuinhuis en...
Lees verder
Korvelplein 8-11
Het pand Korvelplein 8-11 is een voormalig fabriekshuis uit 1839. Een rijksmonument.
Dit tweelaags pand heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond waarvan de korte voorgevel gericht is naar het Korvelplein. Het gebouw is gepleisterd en heeft...
Lees verder
Korvelse Kerk
De Korvelse kerk uit 1924 en de pastorie uit 1904 zijn rijksmonumenten. Zoals meerdere kerken in Tilburg is ook deze kerk aan de eredienst onttrokken. De derde parochie van Tilburg, de St. Dionysius en H. Antonius van Paduaparochie, werd in 1850...
Lees verder
Kromhoutkazerne
Het voormalige hoofdgebouw van de Kromhoutkazerne werd gebouwd in 1913 met elementen van Jugendstil en Chaletbouw. Het is een rijksmonument.
Het een- tot vijflaagse gebouw heeft een L-vormige plattegrond met hoektoren. De gevels zijn opgetrokken...
Lees verder
Lancierskazerne
Koning Willem II gaf A. Goyarts opdracht om deze kazerne te bouwen. De kazerne met stallen en schoorsteen zijn nu rijksmonument.
Na de scheiding van Nederland en België werd Tilburg garnizoensstad. Willem II kocht grond aan de St....
Lees verder
Lange Nieuwstraat 156-158
De panden Lange Nieuwstraat 156 (Casa Cara) en 158 (Villa Anna) zijn woningen die de gebroeders Deprez lieten ontwerpen door de bekende Tilburgse architect C.F. van Hoof. Van Hoof toont in dit rijksmonument zijn meesterschap. Het is tevens een mooi...
Lees verder
Mariakerk en Mariabeeld De Schans
De Mariakerk aan De Schans uit 1873 maakt deel uit van een mooi katholiek ensemble. Rechts van de kerk staat de pastorie en daar weer rechts van het wijkgebouw.
Aan de Schans –de meest noordelijk herdgang van Tilburg- is nog een prachtig...
Lees verder
Mariëngaarde
Rijksmonument Mariëngaarde (foto: Jack Janssen).
In de wijk Zorgvlied staat dit juweel van een gebouw: Het pand is in 1934-1935 door de bekende architect Alexander Jacobus Kropholler (1881-973) ontworpen en gebouwd als een...
Lees verder
Moerstraat 7-9
Het huisje links (nrummer 9) is gebouwd in de 18de, het rechtse (nummer 7) in de 19de eeuw. Ernaast heeft vroeger ook nog een derde huisje gestaan.
Met het sloopmateriaal van dat derde huisje is het in 1835 gesloopte geboortehuis van Peerke...
Lees verder
Natuurmuseum Brabant
Deze villa uit 1880 van Guillaume Joseph Desiré Pollet (1841-1896) is nu in gebruik als natuurmuseum. Het rijksmonument is gelegen tussen andere villa's van de familie Pollet. Pollet was fabrikant van lakense...
Lees verder
Nieuwlandstraat 38-40
Dit herenhuis is gebouwd in 1894 in opdracht van wijnkopersfamilie Verbunt. Op de sluitstenen boven de ramen zijn dan ook druiven te zien. De architect van dit rijksmonument is onbekend.
J.A. Verbunt was de oprichter van het bedrijf. Hij stierf...
Lees verder
Nieuwlandstraat 47
Dit pand is in 1922 gebouwd in opdracht van Alfons Ooms, onder architectuur van Ide Bloem. Winkel (varkensslagerij) en bovenwoning, rijksmonument.
Het tweelaagse pand heeft een dakschild belegd met rode tuile-du-nordpannen met daar boven een...
Lees verder
Noordstraat 91
Rijksmonument uit 1909 in het 'dwaalgebied' van de binnenstad. Eclectische stijl met motieven van de art nouveau.
Architect Willem F.J.H. Bouman (1866-1951) maakte het ontwerp van een ‘heerenhuis’ voor de Tilburgse...
Lees verder
Norbertijnerpoort
De Norbertijnerpoort is een rijksmonument, gebouwd in 1718 of 1724. Dit poortje ligt tussen de Mariaschool en de pastorie, aan een pad dat naar het een park loopt.
Het poortje herinnert aan de Norbertijnen die tot 1832 vanuit de Abdij van...
Lees verder
Oliemeulen
In 1759 werd deze langgevelboerderij gebouwd rondom een uit 1648 daterende oliemolen, rijksmonument.
De oude oliemolen was een rosmolen, aangedreven door een paard. De boerderij werd in opdracht van de Tilburgse...
Lees verder
Oud Lovenstraat 2-2A
Deze mooi onderhouden langgevelboerderij is gebouwd omstreeks 1736 en is een rijksmonument.
De boerderij heeft een met riet en pannen gedekt wolfsdak (=zadeldak met schuine vlakken aan de korte zijden). De vensters van het woongedeelte hebben...
Lees verder
Oude Hilvarenbeekseweg 38
De door een koe aangedreven gepleisterde karnmolen voor boterproductie (rechts) is uniek en behoorde nog bij een vroegere boerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw. De naam van de opdrachtgever, Ant. Paulusse, staat vermeld op een...
Lees verder
Oude Markt 2
Dit winkelwoonhuis uit 1900 van architect W. F. Bouman is een rijksmonument. Het opvallende en hoge pand, met Art-Nouveau motieven in de gevel, is gebouwd als kledingmagazijn 'Jong Holland'.
Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en...
Lees verder
Paleis-Raadhuis
Rijksmonument aan het Willemsplein-Stadhuisplein, hier afgebeeld op een oude ansichtkaart uit 1905. Het is op dat moment een HBS waar onder anderen Vincent van Gogh onderwijs volgde. Hij kreeg er tekenles van C. Huijsmans.
In dit paleis...
Lees verder
Pastorie De Schans
Tussen de Mariakerk en het voormalige kloostergebouw is deze rijksmonumentale pastorie prominent aanwezig in Tilburg Noord. Gebouwd in 1874 naar ontwerp van de Tilburgse architect H.J. van Tulder (1819-1903).
Tweelaagse bakstenen voorgevel,...
Lees verder
Pastorie Heike
In dit mooie statige huis uit 1835 hebben de latere bisschoppen J. Zwijsen en W. Bekkers gewoond. Het is een rijksmonument en nog steeds in gebruik als pastorie.
In 1833 liet Joannes Zwijsen (toen nog pastoor) een nieuwe pastorie bouwen op het...
Lees verder
Patronaat Petrus Donders
Rijksmonument in neorenaissancistische stijl binnen beschermd stadsgezicht Oude Heikant.
Komend vanuit de nieuwbouw van Tilburg Noord waan je je hier ineens in een dorpse sfeer. Door de eeuwen heen veranderde de Heikant, zoals het plein...
Lees verder
Pauluskerk
De Pauluskerk uit 1822 is de oudste Protestantse kerk van Tilburg, rijksmonument. Koning Willem II en Vincent van Gogh gingen hier naar de kerk.
Het gebouw is sinds 2010 in gebruik bij de Geraja Kristen Indonesia Nederland, een...
Lees verder
Reitse Hoevenstraat 36-46
Wevershuisjes rond 1883 gebouwd en in 1976 aangewezen als rijksmonument. Het zijn lage huisjes zonder verdieping.
De huisjes 36 en 38 liggen onder een doorlopend pannen zadeldak, de huisjes 40 en 42 liggen onder een iets hoger gelegen doorlopend...
Lees verder
Reitse Hoevenstraat 48-58
Deze wevershuisjes zijn rond 1883 gebouwd en zijn rijksmonument.
Het zijn lage huisjes zonder verdieping onder een pannen zadeldak. Met nummer 48 begint een rijtje van drie huisjes waarbij de woningen 50 en 52 oorspronkelijk één...
Lees verder
Rugdijk 5, vm. boerderij
Een hoeve van het Brabantse langgeveltype onder een met riet gedekt wolfdak, gezien vanaf de Rugdijk bij Tilburg Noord. (foto: Christ Libregts)
De Rugdijk was een buurtschap. De straat ‘Rugdijk’ liep vanaf Heikant (nu plein De Schans)...
Lees verder
School Ursulinen
Dit neogotische schoolgebouw is een rijksmonument. Gebouwd in 1907 voor de zusters Ursulinen naar een ontwerp van architect W.J.A. Bouman.
Voormalige kleuter-, huishoud- en ULO-school van de Ursulinen. In 1903 vestigden de Ursulinen zich in een...
Lees verder
Schoorsteen BEKA
In 1904 werd deze fabrieksschoorsteen gebouwd op het terrein van wollenstoffenfabriek Van den Bergh Krabbendam (BEKA). Ze is onderdeel van het rijksmonument Lancierskazerne.
In 1859 vestigde Van den Bergh Krabbendam zijn wollenstoffenfabriek in...
Lees verder
Schouwburg
Schouwburg van de architecten Holt en Bijvoet uit Haarlem, in 1961 opgeleverd. Met zijn indrukkendwekkende zijde gelgen aan de Schouwburgring, rijksmonument.
Het bakstenen deel verheft zich in drie hoogtes. Eerst het gebogen lage deel met getand...
Lees verder
Sint Josephstraat 137
Dit rijksmonument is in 1875 gebouwd in eclectische stijl in opdracht van de weduwe van Norbertus de Kanter, Hendrika van Zantbeek.
Norbertus had zijn leerlooierij in een deel van de Lancierskazerne tegenover zijn woonhuis. Deze fabrikantenvilla...
Lees verder
Sint Josephstraat 105
Dit rijksmonument is in 1921 gebouwd naar een ontwerp van architect Jan van der Valk. Frans van Dooren (1890-1948), komt in 1917 in de directie van Spinnerij Pieter van Dooren aan de Hilvarenbeekse weg. Hij laat Jan van der Valk deze villa...
Lees verder
Sint Josephstraat 115-123
In 1898 zijn in opdracht van A. van den Muijsenbergh door architect W.F. Bouman deze luxe ruime herenhuizen ontworpen. Ze hebben kenmerken van de neorenaissance en van de neogotiek. Door subtiel gebruik van gele bakstenen hebben ze een levendig...
Lees verder
Sint Josephstraat 122
Deze voormalige fabrikantenvilla, gebouwd in 1866 in opdracht van H.G. Peletier, is een rijksmonument.
Deze monumentale statige blokvormige villa is in een eclectische stijl in twee bouwlagen opgetrokken. Rondom een grote tuin en met dubbele...
Lees verder
Sint Josephstraat 131
Dit pand, nu in gebruik als woonhuis, is rond 1860 als kantoor van textielfabriek BeKa gebouwd en is een rijksmonument. De uitvalsweg naar Den Bosch, waar dit pand aan ligt, heette vroeger Oisterwijkse Baan. Sinds 1881 is de weg hier Sint...
Lees verder
Sint Josephstraat 135
Fabrikantenvilla gebouwd eind 19de eeuw in opdracht van Pieter J. van den Bergh, oprichter van de wollenstoffenfabriek BeKa. Het is een rijksmonument.
Deze villa in eclectische stijl ligt tegenover de voormalige Lancierskazerne, waarin de...
Lees verder
Sint Josephstraat 51
Deze langgevelboerderij is in 1871 gebouwd voor H. Van Roestel. Samen met het koets- en bakhuis is het een rijksmonument. Er was een gemengd bedrijf met landbouw en veeteelt in gevestigd maar nu mag er geen vee meer gehouden worden.
De boerderij...
Lees verder
Sint Jozefzorg
Pension Sint Jozefzorg is het eerste naoorlogse rijksmonument in Tilburg. De kapel aan de westzijde behoort ook tot het monument. Tussen de Kruisvaardersstraat en de Wethouderslaan ligt sinds 1951 dit 'pension voor ouden van dagen',...
Lees verder
Sluis III
Dit pompstation-schakelhuis werd in 1917 gebouwd als onderdeel van Sluis III. De oude sluis ligt naast de nieuwe (uit 2017) en is sinds 2002 een rijksmonument. De sluisdeuren, sluiswachterswoningen en het bedieningsgebouw maken ook deel uit van het...
Lees verder
Spaarbank
Op de vijfsprong staat een van de pronkstukken van de gewaardeerde Tilburgse architect C. van Hoof (1861-1952). Het is een rijksmonument uit 1910.
Het pand ligt centraal aan de vijfsprong die Tuinstraat, Noordstraat, Korte Schijfstraat,...
Lees verder
Spoorlaan 382, herenhuis
De gevel van het pand, drie lagen hoog en geheel symmetrisch, behalve de entree.
Het voormalige woonhuis, nu in gebruik als kantoor, is een rijksmonument, gebouwd in een eclectische stijl rond 1902 voor houthandelaar J. van Hoof, de vader van...
Lees verder
Spoorlaan 386 en 388, herenhuizen
De panden staan beide op de rijksmonumentenlijst. Ze zijn gebouwd als twee herenhuizen, met een overbouwde inrijpoort.
Goederen bestemd voor de achter het huis gelegen bedrijven, waaronder houthandel Van Hoof, konden per spoorwegwagon via deze...
Lees verder
Spoorlaan 422, voormalig Hotel Piet Mulders
De zij- en voorgevel van het hotel met in het midden de ingang van het restaurant en rechts de entree van het hotel.
In 1929 won de Tilburgse architect Caspar M.B. van den Beld een door N.V. Heineken’s Bierbrouwerij Mij. uitgeschreven...
Lees verder
Spoorlaan 424, voormalig herenhuis
De gevel van het rijksmonument met links de dienstingang en in het midden de entree van het voormalige woonhuis.
Het pand is gebouwd in 1902 in opdracht van steenfabrikant F.C. van den Heuvel. Het vertoont veel gelijkenis met het pand Spoorlaan...
Lees verder
Spoorlaan 428, voormalige fabrikantenwoning
De voorgevel van dit woonhuis is duidelijk asymmetrisch, met links het accent op de topgevel en rechts op het vijfzijdige balkon.
Het pand is in neorenaissancestijl gebouwd in 1903 in opdracht van lakenfabrikant Andreas Lombarts, naar een ontwerp...
Lees verder
Standbeeld Peerke Donders
Dit standbeeld is een initiatief van de wijkvereniging ‘Noorderbelang'. Deze vereniging was actief in het noorden van Tilburg, een stadsdeel waar veel wevers woonden. Het geld is bijeengebracht door de Tilburgse bevolking, het is een...
Lees verder
Standbeeld Willem II
Het standbeeld van Koning Willem II als opperbevelhebber van het leger is gemaakt door de Utrechtse beeldhouwer Edouard F. Georges en is rijksmonument.
De bronzen beelden zijn in Parijs gegoten en op 23 maart 1854 in Den Haag onthuld. Rond 1920...
Lees verder
Stationsstraat 19
De voorzijde van het pand met in het midden de monumentale ingangspartij, links de ingang van de bank en rechts de dienstingang van het woonhuis
Voordat ze een pand aan de Bredaseweg betrok waar ze inmiddels ook weer uit vertrokken is, heeft bank...
Lees verder
Stationsstraat 32
Dit rijksmonument is rond 1890 gebouwd in opdracht van fabrikant Frans van Dooren. De monumentenomschrijving geeft niet aan welke Frans van Dooren dit pand bouwde. Was hij de zoon van de weduwe Gijsberdina van Dooren-Paaijmans die ongeveer in...
Lees verder
Stationsstraat 34-36, herenhuis
Het herenhuis met vijf traveeën in het midden met links de kantooruitbreiding en rechts de uitbreiding met de dienstwoning.
Het is een rijksmonument, gebouwd rond 1870 in eclectische stijl. De dienstwoning dateert van eind negentiende eeuw...
Lees verder
Stationsstraat 45, vm. rijksbelastingkantoor
Het gebouw heeft twee en gedeeltelijk drie bouwlagen met een afgeplat mansardedak dat geflankeerd wordt door vierkante torendaken. Het is een rijksmonument.
Als je naar het dak kijkt waan je je even in Amsterdam en zie je het Centraal Station of...
Lees verder
Stationsstraat 5, voormalige fabrikantenwoning
De gevel was tot 1922 volledig symmetrisch. Toen kreeg het gebouw van architect F.C. de Beer aan de linkerkant zijn zesde travee.
Het pand, een rijksmonument, is in een eclectische stijl rond 1870 gebouwd, waarschijnlijk in opdracht van...
Lees verder
Synagoge
De Tilburgse synagoge is gebouwd in 1874 naar een ontwerp van architect J.B. Fremau. Oosterse motieven, gebaseerd op synagogen in Berlijn en Dresden, zijn verwerkt in de ornamentiek. Het gebouw is redelijk uniek in Nederland en een...
Lees verder
Theresiaplein 1, voormalige Theresiakerk
Het rijksmonument vult grotendeels de oostzijde van het sfeervolle en groene Theresiaplein.
De kerk is in 1929 naar plannen van de architecten H.W. Valk uit den Bosch en C.M.B. van den Beld uit Tilburg gebouwd, als een van de eerste gebouwen in...
Lees verder
Theresiaplein 2, voormalige pastorie
Net als de ernaast gelegen Theresiakerk is deze pastorie een rijksmonument.
Beide panden zijn in 1929 gebouwd onder architectuur van de architecten H.W. Valk uit den Bosch en C.M.B. van den Beld uit Tilburg; de pastorie in een...
Lees verder
Tongerlose Hoef
Rijksmonument in 1967 gered van sloop door prof. dr. H. van den Eerenbeemt en zijn studenten. De historie van deze hoeve gaat terug tot 1232.
Toen schonk hertog Jan van Brabant het patronaatsrecht (het recht om een pastoor te benoemen) van...
Lees verder
Tuinhuis Koning Willem II
Net als het Paleis-Raadhuis zegt ook ditt tuinhuis iets over de bijzondere band tussen koning Willem II en Tilburg. Het is een rijksmonument.
Koning Willem II heeft in Tilburg een aantal gebouwen gerealiseerd. Hij gaf opdracht tot de bouw...
Lees verder
Tuinstraat 104-110, winkelhuizen
Wit en zwart zijn ze geschilderd, de winkels. Daarboven de woningen. Alle vier huizen met hun drie winkels hebben een plaats gekregen op de rijksmonumentenlijst.
Boven de poorten ligt de gevel een steen terug waardoor het totale blok in...
Lees verder
Villa 'De Lange Akker'
Bij wijze van uitzondering een monument in Berkel-Enschot. Deze villa ‘De Lange Akker’ is in 1921 gebouwd naar een ontwerp van architect F.A. Warners.
In 1919 kwam mevrouw M. Swagemakers-Jansen terug van een bezoek aan haar broer in...
Lees verder
Villa Constance
Rijksmonument 'Villa Constance' van architect Jan van der Valk.
Dit prachtig pand uit 1902 met zijn vele details, gaf Tilburg, samen met de panden in de directe omgeving, een voorname stedelijke uitstraling bij het station. Van der Valk...
Lees verder
Villa De Vier Jaargetijden
De klassieke villa 'De Vier Jaargetijden', een rijksmonument, is gebouwd in 1873 in opdracht van Louis Pollet.
Het pand is ontworpen in eclectische trant door architect J. Latour. De Franse koningsgezinde stoffenhandelaar Pierre Pollet...
Lees verder
Villa Joseph en Villa Desiré
De rijksmonumenten villa Joseph en villa Desiré werden ontworpen door architect W.F.J.A. Bouman in 1897 in opdracht van Constance Pollet.
Villa Joseph (436) en villa Desiré (438) horen bij het ensemble van Polletvilla’s aan de...
Lees verder
Villa Koningshoeven 20
Villa waarschijnlijk ontworpen door architect Eduard Fremau, in opdracht van Caspar Houben. Het pand stamt uit 1886 en is een rijksmonument (foto: Jack Janssen).
Een deel van de gronden op Koningshoeven is gedurende lange tijd in...
Lees verder
Villa Mariënhof
Rijksmonument Villa Mariënhof is in 1916-1918 gebouwd naar een ontwerp van de Hilversumse architect J.W. Hanrath (1867-1932). Dit in opdracht van de familie Janssen-Verhulst. Ook de tuin hoort bij het rijksmonument.
De imposante villa werd...
Lees verder
Voormalig Sint Lidwinaklooster c.a.
De gevel van Lidwina aan de Pelgrimsweg, links de ingang van het pension, rechts, onder de kapel, de entree van het klooster.
Het klooster met pension en school zijn in opdracht van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria Moeder van...
Lees verder
Voormalig Theresialyceum
Schoolgebouw met het opmerkelijk siermetselwerk, rijksmonument.
In 1931 ontwierp Jos. Donders voor de Zusters van Liefde een nieuw schoolgebouw, het Theresialyceum.
In de voorgevel een verticale, halfronde cilinder van aanvankelijk...
Lees verder
Voormalig verenigingsgebouw
Bondsgebouw, feestgebouw en woningen, een rijksmonument
Het pand is opgericht in 1898 door de R.K. Gildenbond, een katholieke vakbond. De architect was Cees van Hoof. Links van de centrale ingang was de deur naar de theaterzaal, aan de zijkanten...
Lees verder
Voormalig winkelwoonhuis Monumentstraat 6
Dit rijksmonument, oorspronkelijk een winkelwoonhuis, is in 1885 herbouwd na een brand.
In 1822 werd door Martinus (MCN) Bressers, een bekende van koning Willem II, een winkel-woonhuis opgericht voor koloniale (kruideniers)waren, vruchten,...
Lees verder
Voormalig woonhuis met koetshuis Nieuwlandstraat 7 - 9
Dit voormalig woonhuis is samen met het achtergelegen koetshuis rijksmonument.
Het pand is omstreeks 1870 gebouwd door de fabrikantenfamilie Brouwers die ook de panden nrs. 1, 3 en 5 hier in de straat ongeveer in dezelfde tijd gebouwd heeft. Op...
Lees verder
Voormalig woonhuis Nieuwlandstraat 48
Dit voormalig woonhuis is een rijksmonument en gebouwd in 1920 in opdracht van wijnhandelaar Bernard Verbunt onder architectuur van Jan Stuyt uit Den Haag.
J. A. Verbunt was de oprichter van de gelijknamige wijnhandel. Hij stierf...
Lees verder
Voormalige arbeiderswoningen
Deze arbeiderswoningen werden gebouwd op het eind van de negentiende eeuw en zijn rijksmonument.
De gevels van dit eenlaagse blokje woningen met rechthoekige plattegrond zijn opgetrokken uit rode handgevormde baksteen met gepleisterde plint...
Lees verder
Voormalige bankiershuizen
Deze rijksmonumenten zijn tegelijk gebouwd in 1901 in een eclectische stijl.
A.H.H. Kerstens ging op nr. 28 wonen en A.M.A. Kerstens nam nr. 30 voor zijn rekening. Beiden waren firmant van Kassiershuis Kerstens en De Charro dat op nr....
Lees verder
Voormalige fabrikantenvilla
Deze fabrikantenvilla is rond 1890 gebouwd in opdracht van textielfabrikant H.N. Franken.
Het herenhuis is een rijksmonument, gebouwd in een eclectische stijl. Een aandacht trekkende gevel met veel wit en rood, wit voornamelijk van wit...
Lees verder
Voormalige fabrikantenvilla
Deze fabrikantenvilla is in 1861 gebouwd voor wollenstoffenfabrikant B.J. van Dijk.
De vrijstaande villa is een rijksmonument, gebouwd in een eclectische stijl. Het pand wordt gedekt door een zadeldak tussen tuitgevels. De voorgevel die door de...
Lees verder
Voormalige fabrikantenvilla
Nr. 69 is een rijksmonument, gebouwd in 1879 zoals op de gevelsteen valt te lezen.
Wollenstoffenfabrikant H. Eras, die verderop in de straat zijn fabriek had, bouwde dit eclectische pand met een mezzanino, een zolder waarvan de lage vensters in...
Lees verder
Voormalige gebouwen Firma Petit
De voormalige toonzaal van de steenhouwerij Firma L. Petit, een rijksmonument.
Van deze steenhouwerij is de toonzaal (nr. 80), het kantoor en werkruimte (nr. 81) nog overgebleven. De panden zijn gebouwd in 1917 onder architectuur van F.C. de...
Lees verder
Voormalige Immanuëlkerk
De voormalig Nederlandse Hervormde Kerk met dienstwoning is een rijksmonument,
gebouwd in 1909, in een sobere neoromaanse stijl.
De kerk met pastorie is gebouwd in opdracht van de Vereeniging tot Evangelisatie binnen de classis Den Bosch. De...
Lees verder
Voormalige meisjesschool
Een R.K. lagere meisjesschool als rijksmonument in beschermd stadsgezicht Oude Heikant.
In 1911 werd deze school met vijf schoollokalen en een hal gebouwd. De Zusters van Liefde gaven er les. Het schoolgebouw werd in 1930 nog omschreven als ...
Lees verder
Voormalige Paardenstallen
In 1841 werden deze drie stallen in carré gebouwd. Een jaar later werd het carré dichtgebouwd met de kazerne. De stallen en kazerne maken samen met de BeKa-schoorsteen onderdeel uit van het rijksmonument Lancierskazerne. Nog voor de...
Lees verder
Voormalige pastorie
Dit rijksmonument is in 1904 als pastorie gebouwd en heeft neorenaissance invloeden.
Dit tweelaagse pand heeft een mansardedak waarop leien liggen in maasdekking. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, hebben pilasters op de hoeken en...
Lees verder
Voormalige pastorie
De pastorie van de Antonius van Paduakerk is tegelijk met de kerk gebouwd in 1912.
Het zijn beide rijksmonumenten: de kerk, behandeld in moNUment 41, en de pastorie. Ze zijn ontworpen door architect Albert Margry uit Rotterdam die bij de aanvang...
Lees verder
Voormalige politiepost
Dit pand is gebouwd in 1909 in opdracht en onder architectuur van Publieke Werken Tilburg als politiepost annex brandspuithuis, een rijksmonument.
Eind negentiende eeuw kende Tilburg slechts één politiepost die eerst in het stadhuis...
Lees verder
Voormalige woning Pessers
Dit rijksmonument is onderdeel van het Mommerscomplex en was vermoedelijk woonhuis van de fabrikantenfamilie Pessers.
Dit ‘Heerenhuis’ is in 1909 ontworpen door aannemer J.F.Hovers. De firma A.Pessers Azn., die hier al vanaf het...
Lees verder
Watertoren
Deze opvallende watertoren aan de Bredaseweg is een rijksmonument. Het hele waterleidingsysteem met toren is ontworpen door ir. H.P.N. Halbertsma (1853-1929) in 1896.
De toren is gebouwd voor de Tilburgse Waterleiding Maatschappij (TWM) naar een...
Lees verder
Waterzuivering Moerenburg
De afvalwaterzuivering aan het Wilhelminakanaal is een ensemble van 9 rijksmonumenten. Op de achtergrond is het silhouet van Huize Moerenburg te zien.
Lang loosden de Tilburgse fabrieken hun afvalwater op de waterlopen. Omdat dit veel overlast...
Lees verder
Wilhelminapark 124
We vervolgen weer de moNUmenten aan het Wilhelminapark. Nr. 124 is een rijksmonument uit 1910, ontworpen in de Jugendstil door architect C.J.M. Kocken uit Tilburg voor huisarts Dr. A.H.L.E. Piters. Het onderkelderde tweelaags half vrijstaande pand...
Lees verder
Wilhelminapark 13-13a
Dit boven- en benedenhuis, een ontwerp van architect Jos. Donders, is in 1911 gebouwd in opdracht van leerfabrikant Bernard Pessers-Daniëls. De bouwsom van dit rijksmonument bedroeg 12.210 gulden. Een drielaags pand onder plat dak. Boven de...
Lees verder
Wilhelminapark 31
Deze fabrikantenvilla werd in 1930 gebouwd in expressionistische stijl naar een ontwerp van J. de Lugt voor textielfabrikant Arnoud Eras. Een rijksmonument. De tweelaagse villa heeft een samengesteld schilddak. De gevels zijn opgetrokken uit...
Lees verder
Wilhelminapark 34-35
In 1843 is het woonhuis nr. 34 (rechts) gebouwd voor landbouwer-voerman J. van Roessel. In 1905 is in dezelfde stijl het woonhuis nr. 35 ernaast gebouwd. Het zijn rijksmonumenten. Beide eenlaagse panden zijn opgetrokken met handgevormde baksteen en...
Lees verder
Wilhelminapark 36+37
(onderschrift foto) In opdracht van de wollenstoffenfabrikanten J. en P. Swagemakers bouwde de bekende architect C.F. van Hoof hier in 1907 een prachtige dubbele villa in neo-renaissansestijl, een rijksmonument. Dit pand verdient het om eens goed...
Lees verder
Willem II- straat 31, vm. herenhuis
Dit symmetrisch pand is rond 1885 gebouwd in een eclectische stijl en is rijksmonument.
Het woonhuis vertoont, met de rust die zijn gevel met de herhaling van identieke vensters uitstraalt, veel gelijkenis met andere panden in deze monumentrijke...
Lees verder
Willem II- straat 45, vm. fabrikantenwoning
Dit rijksmonument, gebouwd in 1897, is een hoekhuis; de rechter zijgevel staat in de Tuinstraat.
Het pand is in een eclectische stijl met neoclassicistische en barokke motieven gebouwd in opdracht van de gefortuneerde wollenstoffenfabrikant...
Lees verder
Willem II- straat 55-57, vm. woonhuis
Dit rijksmonument is rond 1874 gebouwd in een eclectische stijl naar een ontwerp van architect Van Tulder.
Henri van Tulder (1809-1903) die vooral bekend is geworden van zijn ontwerp van de Heuvelse kerk ontwierp dit woonhuis voor zijn...
Lees verder
Willem II-straat 39, vm. woonhuis
No. 39 is een rijksmonument. Hoffotograaf Van Beurden heeft hier lange tijd gezeten. Het pand dateert van ongeveer 1885.
De architect en opdrachtgever zijn niet bekend. Er is nog geen gemeentelijk bouwarchief in 1885 dat het zou moeten hebben...
Lees verder
Wollenstoffenfabriek George Dröge
N.V. Wollenstoffenfabriek George Dröge: ‘voorbouw’ met op de achtergrond de fabrieksschoorsteen ‘GD’.
Rond 1894 laat Antonie Pessers Azn. (1834-1913), textielfabrikant in de Goirkestraat, een...
Lees verder
Wolpakhuis
Een rijksmonument op een achtererf, verscholen achter een rij woningen aan de Broekhovenseweg.
Dit pand werd als wolpakhuis in 1919 gebouwd voor de al vanaf 1913 bestaande “Twernerij & Ververij Broekhoven”, maar de...
Lees verder
Woningen met smederij
Dit blok van vijf woonhuizen met smederij werd in 1917 gebouwd in opdracht van smid van Beurden. Jos. Jongen Heerkens was aannemer en architect. Het is een rijksmonument.
Al in 1879 stond in het Tilburgse adresboek smid J.C. van Beurden...
Lees verder
Woon- en winkelhuis, Nieuwlandstraat 8-10
Dit woon- en winkelhuis is in 1908 gebouwd naar een ontwerp van F.C. de Beer die ook de opdrachtgever was. Het is een rijksmonument.
De Beer (1873-1960) ging wonen op nr.10 en had ook daar zijn kantoor. In 1920 werd dat kantoor achter zijn ...
Lees verder
Woonhuis De Schans 43
Dit rijksmonument is een woonhuis en ligt in het beschermd stadsgezicht Oude Heikant.
In de monumentenbeschrijving wordt dit pand ten onrechte de bovenmeesterwoning genoemd. Die woning staat twee deuren verderop. Nee, dit eenlaagse woonhuis met...
Lees verder
Woonhuis en voormalig kantoor Tuinstraat 112
Het woonhuis en kantoor van architect Jan van der Valk, rijksmonument, gebouwd in 1906.
Van der Valk (1873 tot 1961) betrok op drieëndertigjarige leeftijd dit indrukwekkende pand. Het is gebouwd in Art Nouveau stijl. Het kantoor was in het...
Lees verder
Woonhuis Poststraat 31
Dit rijksmonument uit 1904 is een mooi voorbeeld van het werk van Jan van der Valk. Het is gebouwd in de Art-Nouveau stijl voor textielhandelaar F. Hoozemans.
De ontwerpen van de belangrijke Tilburgse architect, Jan van der Valk zijn bijna...
Lees verder
woonhuis Stationsstraat 25
Dit rijksmonument is het voormalige woonhuis van paraplufabrikant Guillaume Gimbrère geweest, gebouwd in 1898 in eclectische stijl. De architect was J.A. Blomjous. Later heeft hier de damesmodewinkel ‘Maison Teulings’ gezeten. Nu...
Lees verder
Woonhuizen met winkel
Deze woonhuizen met winkel werden gebouwd in 1878 in opdracht van J.C. van Beurden. Het zijn rijksmonumenten.
Het eenlaagse blok heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met rode Oudhollandse pannen. De gevels zijn...
Lees verder
Zomerstraat 11-49
Dit rijksmonument aan de Zomerstraat, ontworpen door architect Jan van der Valk, is gebouwd in 1900. Het is een fraai voorbeeld van de Art Nouveau-stijl. Het pand is nu verdeeld in appartementen. Het werd gebouwd voor fabrikant Sträter-Bogaers...
Lees verder
Laatste nieuws
Week 4 | Generaal Smutslaan 230 - 654, drie flatgebouwen
In moNUment nr. 335 besteedden wij aandacht aan het bouwplan voor 3 appartementengebouwen en 52...
Week 4 | Spoorlaan 362, hotel-restaurant
Het waren aanvankelijk twee huizen, een koffiehuis en een woonhuis. Het lage koffiehuis aan de...
Week 48 | Noordstraat 72-76, vm. Winkelwoningen
Oorspronkelijk zijn het winkelhuizen geweest, nu hebben ze enkel een woonbestemming gekregen. In...