De Nieuwe Vorst
Dit voormalig herenhuis in neobarokstijl is rond 1872 gebouwd in opdracht van de welgestelde lakenfabrikant Adriaan P. Ledeboer (1828-1898). Vanaf 1931 bood het onder andere onderdak aan wat later de Kamer van Koophandel zou gaan heten. Het is een rijksmonument.
Dit pand is indrukwekkend groot voor een woonhuis. Het heeft twee bouwlagen met een souterrain en zolderverdieping. De voorgevel is symmetrisch, zeven traveeën breed. De middelste drie zijn risaliserend (komen naar voren) en worden bekroond door een timpaan met rondvenster. De ingangstravee heeft een portiek met hardstenen frontale trap en balkon erboven. De dubbele voordeur met bovenlicht heeft smeedijzeren roosters. Aan de straatzijde hebben de zijgevels vijfzijdige erkers met getoogde schuiframen. In beide zijgevels bevindt zich een eenvoudige dienstingang. In de hal valt een trompe l’oeil-deur op. (gezichtsbedrog).
Na Ledeboer woerd het de woning van fabrikant Vincent Bogaers (1838-1901). In 1920 is er aan de achterkant een serre toegevoegd (Jos. Donders). In 1952 is er rechtsachter een groot kantoor bijgebouwd (architectenbureau de Beer) waar de Kamer van Koophandel onderdak vond. De serre werd toen ook met glas afgesloten. In 1992 werd de Tilburgse Kunst Stichting eigenaar van het gebouw en werd er een middenzaal met glazen galerij bijgebouwd; Theater De Vorst (architect Peter van Hoogmoed). Na het faillissement van de TKS in 2004 werd het theater voortgezet onder de naam De Nieuwe Vorst.