Sint Jozefzorg

Pension Sint Jozefzorg is het eerste naoorlogse rijksmonument in Tilburg. De kapel aan de westzijde behoort ook tot het monument. Tussen de Kruisvaardersstraat en de Wethouderslaan ligt sinds 1951 dit 'pension voor ouden van dagen', zoals het toen geopende zorgcentrum toen genoemd werd. De opdrachtgever was pastoor Van der Velden. Hij liet naast dit bejaardenhuis in de wijk Fatima een kerk met pastorie, lagere scholen en een verpleeghuis bouwen. Jos. Bedaux was zijn architect.

Een deel van het oorspronkelijke complex, de carrévormige bebouwing aan de achterzijde, is eind jaren '80 gesneuveld voor de bouw van een nieuw verzorgingshuis. Deze nieuwbouw werd overigens op zijn beurt in 2018 weer gesloopt. Het pension is toen verbouwd tot bejaardenwoningen. In het voormalige pension hebben na een interne verbouwing in 2018 de bejaarden plaats gemaakt voor startende huurders.

Het rijksmonument heeft een kamvormige plattegrond van haaks op elkaar geplaatste vleugels rond drie half open hoven. De architect is er in geslaagd om, ondanks de grootschaligheid van de opdracht, de woningen een vriendelijk eigen gezicht te geven.

Over het monument

Ringbaan-Zuid 93
5021 AB  Tilburg