Brandspuithuis

Dit karakteristieke voormalige brandspuithuis is een rijksmonument. Het is nu in gebruik als transformatorhuis (zie het gevaarbord op het rooster in de deur links).

In het trottoir is nog steeds de uitrit te zien. Alsof ieder moment de brandweerlieden kunnen komen aanrennen, de deuren open zwaaien en samen een brandspuit naar buiten trekken en die vervolgens naar de brand duwen. Zo ging dat, toen er nog geen brandweerwagens waren. Handpompen op wielen en later, toen er waterleiding was aangelegd, slangenwagens. Die werden elk gestald in een brandspuithuis, speciaal daarvoor gebouwd. Rond 1900 stond er een tiental van dergelijke kleine brandspuithuizen, verspreid over de stad. Dit brandspuithuis van de wijk Veldhoven, gebouwd in 1910 vervangt uiteindelijk een eerder brandspuithuis uit 1782, dat ook weer een voorganger had.

Het heeft een rechthoekige plattegrond, circa 4 meter breed en 6 meter diep. De tuitgevel aan de straat bevat een getoogde toegang met dubbele houten deuren met gietijzeren ventilatieroosters. Ook in de geveltop zo’n rooster in een oeuil du boeuf. De voorgevel bestaat uit metselwerk van machinaal gevormde rode baksteen in kruisverband. Met hardstenen aanzetstenen voor de segmentboog boven de poort en voor de gevelbekroning. De zijgevels en de achtergevel zijn blind uitgevoerd in gele baksteen in IJsselformaat, eveneens gemetseld in kruisverband. Het zadeldak is gedekt met Oudhollandse pannen.

Over het monument

Gasthuisring 8
5041 DS  Tilburg