Woningen met smederij

Dit blok van vijf woonhuizen met smederij werd in 1917 gebouwd in opdracht van smid van Beurden. Jos. Jongen Heerkens was aannemer en architect.  Het is een rijksmonument.

Al in 1879 stond in het Tilburgse adresboek smid J.C. van Beurden vermeld op het adres Korvelseweg 90. Uit andere bronnen, zoals bewaard gebleven werkboekjes, blijkt dat hij hier al jaren daarvoor actief was. In 1917 liet hij om de hoek in de Korveldwarsstraat een smederij en huurwoningen bouwen.

Dit eenlaagse blok heeft een mansardekap met leien en daarboven zwarte kruispannen De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met een gepleisterde plint en gekrulde smeedijzeren sierankers. Vensters en deuren wisselen elkaar ritmisch af. Elk pand heeft een raam en een deur, alleen nummer 13 bezit twee ramen met daartussen de voordeur. Net als de schuifvensters hebben de deuren een achtruits bovenlicht met groen glas. Bij het hoekhuis op nr. 13 zien we een afgeschuinde hoek met een topgeveltje.

De smederij heeft dubbele houten deuren onder een stalen latei met rozetten en een nog vrijwel geheel oorspronkelijke inrichting met onder meer een smidsvuur met ijzeren schouw. Op de vloer liggen kopse blokjes hout in vlechtpatroon.  Ook de dakkapel is hier nog de oorspronkelijke. 

De woningen zijn rond 1980 gerenoveerd en van een eigentijdse dakkapel voorzien.

Over het monument

Korveldwarsstraat 3 - 13
5025 JA  Tilburg