Stationsstraat 5, voormalige fabrikantenwoning

De gevel was tot 1922 volledig symmetrisch. Toen kreeg het gebouw van architect F.C. de Beer aan de linkerkant zijn zesde travee.

Het pand, een rijksmonument, is in een eclectische stijl rond 1870 gebouwd, waarschijnlijk in opdracht van wollenstoffenfabrikant J.F. Mutsaerts (1833-1901) die in 1890 de fabriek Frans Mutsaerts & zonen had opgericht. Zijn zoon W.J.F. Mutsaerts (1872-1921) heeft er ook waarschijnlijk gewoond; van zijn vrouw weten wij het zeker. Zij heeft als de weduwe Mutsaerts-Diepen het huis in 1922 uitgebreid. Het kreeg toen drie dakkapellen en de dienstingang. Deze ingang was tot dan toe bescheiden aanwezig geweest, achter een klein voortuintje, en kreeg nu eenzelfde allure als de rest van het woonhuis: twee lagen hoog, in de voorgevelrooilijn en bekroond met een timpaan. Jammer dat bij een verbouwing in 1995, waarbij deze dienstingang in een raam veranderd werd, dit verhaal uit de gevel verdwenen is. Maar er is nog veel moois overgebleven. We zien een schilddak met leien een zolderverdieping met twee bouwlagen bedekken. Het oorspronkelijke gebouw kent vijf traveeën met een middenrisaliet en hoekpilasters, die beide geblokt gestuukt zijn.

De Mutsaertsen hadden hun fabriek aan de Spoorlaan waar nu o.a. de parkeergarage Knegtel gehuisvest is. In 1965 werden de werkzaamheden gestaakt waardoor 175 mensen op straat kwamen.

Over het monument

Stationsstraat 5
5038 EA  Tilburg