Sint Josephstraat 51

Deze langgevelboerderij is in 1871 gebouwd voor H. Van Roestel. Samen met het koets- en bakhuis is het een rijksmonument. Er was een gemengd bedrijf met landbouw en veeteelt in gevestigd maar nu mag er geen vee meer gehouden worden.

De boerderij is opgetrokken uit handgevormde stenen en heeft een gepleisterde plint. Het woongedeelte links telt vijf traveeën met in het midden een paneeldeur met bovenlicht en levensboom. Het bedrijfsgedeelte heeft een rondboogvormig stalraam met straalvormige roedeverdeling. Daarnaast de staldeuren onder een korfboog. Onder de geprofileerde gootlijst een gepleisterde fries met profielranden. Op het zadeldak liggen zwarte oudhollandse dakpannen.

Het pand is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur. Ooit was hier het eerste Tilburgse kantoor van de Boerenleenbank. Niet alleen de boerderij maar ook de bewoningsgeschiedenis is bijzonder omdat nu de zesde generatie Van Roestel hier woont. Het waren ondernemende en maatschappelijk betrokken boeren, die ook zelf woeste gronden ontgonnen. De bekendste telg was Sjef van Roestel (1907-1975). Naast boer was hij onder andere bestuurslid bij de Rabobank, de NCB en de KVP. Van Roesel was daarnaast lid van het kerkbestuur en raadslid voor de RK Volkspartij en de KVP. Hij kreeg diverse onderscheidingen en ligt begraven op het kerkhof naast zijn woonhuis.

Over het monument

Sint Josephstraat 51
5017 GD  Tilburg