Kardinaal de Jongplein 15

Het fraterhuis Petrus Donders is een rijksmonument gebouwd in 1933. De architect was Constant Panis. De naam staat links op de gevel.

Boven entree een keperboog, hier springt de gevel wat naar voren. De bouwstijl van Panis is  beïnvloed door het expressionisme. De dakrand boven de gevels is afgewerkt met keramische tegels. De hoekpartij aan de rechterkant van de voorgevel is hoger opgemetseld met een achtkantige toren. Deze toren wordt bekroond door ijzerwerk en is voorzien van een vlaggenmast. Op deze hoek is een beeld van Peerke Donders geplaatst. Manus Evers was de maker. We zien verder ramen met kruiskozijnen met daarboven geknikte keperbogen met in het metselwerk van het boogveld een oranje keramisch kruis. Achtenveertig kruisen vallen er te tellen in de gevels, grote en kleine. Boven de ingang zien we het grootste kruis; het komt net boven de gevel uit. De kapel bevindt zich achter de voorgevelvleugel aan een stille binnenplaats. 

Sinds 1956 hing in de kapel een kruisweg van Nico Molenkamp, maar die is intussen met onbekende bestemming verdwenen. In het pand waren tot 1999 ruim 40 fraters ondergebracht. Nu wonen er een kleine 100 arbeidsmigranten uit Polen. De fraters hadden een studeerkamer en een slaapkamer, vandaar. Het pand wordt goed onderhouden.

Over het monument

Kardinaal de Jongplein 15
5046 DE  Tilburg