Villa Joseph en Villa Desiré

De rijksmonumenten villa Joseph en villa Desiré werden ontworpen door architect W.F.J.A. Bouman in 1897 in opdracht van Constance Pollet.

Villa Joseph (436) en villa Desiré (438) horen bij het ensemble van Polletvilla’s aan de Spoorlaan. Beide panden werden in opdracht van Constance, de vrouw van Guillaume Joseph Desiré Pollet (1841-1896) gelijktijdig gebouwd. De villa’s kregen de voornamen van haar man. Ze werden ontworpen in eclectische stijl en waren de eerste ontwerpen van Bouman in Tilburg.

Villa Joseph (links) heeft een centraal gelegen ingang in een ronde toren die bovenaan achthoekig in een spits eindigt. Naast de toren is een balkon met dubbele deur met rondbogen in het bovenlicht. Het huis heeft twee afzonderlijke kelders, waarvan er een van buitenaf toegankelijk is. Villa Desiré (rechts) is rechthoekiger en heeft ook een centraal gelegen entree onder het balkon. Deze villa heeft een L-vormige plattegrond. De aanbouw uit de jaren zeventig aan de achterzijde behoort niet tot de rijksbescherming. In dit pand was lange tijd een kunsthandel gevestigd.

Over het monument

Spoorlaan 436 en 438
5038 CH  Tilburg