Korvelse Kerk

De Korvelse kerk uit 1924 en de pastorie uit 1904 zijn rijksmonumenten. Zoals meerdere kerken in Tilburg is ook deze kerk aan de eredienst onttrokken. De derde parochie van Tilburg, de St. Dionysius en H. Antonius van Paduaparochie, werd in 1850 gesticht.

Het kerkbestuur gaf opdracht tot de bouw van een kerk op het Korvelplein (1852) aan architect Hendrik van Tulder. De oude kerk stond midden op het plein, maar is afgebroken. In 1924 werd een nieuwe kerk in gebruik genomen, naar een ontwerp van architect Ed. Cuypers, in een neo-romaanse/expressionistische stijl. Eduard Cuypers ontwierp ook het oude St. Elisabethziekenhuis. De nieuwe kerk telde toen 1010 zitplaatsen (in 2014 nog maar 240). Opvallend is de prachtige toren, die de zuidwestkant van de stad zo duidelijk beheerst.

Tussen de wijzerplaten aan de toren zijn de emblemen van de vier evangelisten aangebracht (stier, adelaar, leeuw en mens) door kunstenaar Jan Custers. Op de toren staat een smeedijzeren kruis met daarop de grootste haan van Tilburg met een totaal gewicht van 450 kg. Buiten in de nissen staan drie beelden (uit circa 1856) afkomstig uit de voorgevel van de oude kerk: Johannes de Doper, St. Dionysius en keizer Henricus. Zoals bij veel Romaanse kerken zijn er rondom de hoofdingang versieringen aangebracht, hier echter niet in de vorm van verhalende beelden. Boven de hoofdingang zijn zeven gevelstenen zichtbaar die godsymbolen voorstellen. In de kerk is werk te zien van hoofdzakelijk vier kunstenaars: Hendrik van der Geld, het atelier August Hermans uit Roermond, Luc van Hoek en Kees Mandos.

Over het monument

Korvelplein 182a
5025 JX  Tilburg