CTM-gebouw

In 1913 is in opdracht van de boerencoöperatie in Tilburg een melkfabriek met melksalon en directeurswoning ontworpen door de bekende architect Jos. Donders.

Dit Jugendstil-pand is een rijksmonument. Onder druk van artsen om gezondheidsredenen (waaronder dr. Keizer) en uit bedrijfseconomische motieven van de NCB (boerencoöperatie) werd de Coöperatieve Tilburgse Melkfabriek (C.T.M.) opgericht. Die liet het tweelaags gebouw bouwen dat bestond uit een directiewoning, melkwinkel, melksalon, en boven kantoren. Dit gebouw is een van de best bewaarde Jugendstil-bedrijfspanden in Nederland. 

De voorgevel van roomkleurige verblendsteen met rode voegen is versierd met natuursteen decoraties. De directiewoning springt naar voren en is bekroond met torentje met tentdak. De dakrand wordt begrensd door een open gemetselde balustrade. Alle bovenlichten hebben glas-in-lood ramen, sommigen ramen met motieven uit het C.T.M. wapen. In het midden is een tegeltableau geplaatst met de volledige naam van het bedrijf. Boven de fabrieksingang rechts bevinden zich de namen van de stichters in hardsteen en daarboven een getoogde topgevel tussen lisenen met gedecoreerde hardstenen kopstukken. De C.T.M. had een eigen merk chocomel met eigen flesjes en kratten. De melkboeren hadden vroeger nog karren met trekhonden. In 1981 werd de fabriek gesloten. De productiegebouwen werden gesloopt voor het wooncomplex Stedekestaete. De directiewoning wordt nog particulier bewoond, de vroegere melksalon is nu een glasatelier.

Over het monument

Wilhelminapark 63-63A
5041 ED  Tilburg