AaBe-straat 45

Dit ketelhuis en deze monumentale fabrieksschoorsteen zijn rijksmonumenten. In 1930 werden in opdracht van de textielondernemer F. van den Bergh tegelijk met de eerste fabriekshallen ook het ketelhuis en de fabrieksschoorsteen gebouwd. Architect Georges Forest ontwierp zowel de fabriekshallen als het ketelhuis.

De gevels, uitgevoerd in metselwerk en betonnen elementen, eindigen in een overstekende betonnen daklijst. In de traveeën zijn grote veelruits vensters geplaatst. De ornamentiek is subtiel uitgevoerd met Art Deco stijlkenmerken. Het platte dak heeft een basisconstructie van geklonken vakwerkliggers op kolommen en heeft glaslantaarns op lichte stalen spanten. De 45 meter hoge schoorsteen met opschrift ‘1930’ is ontworpen en gebouwd door De Ridder uit Den Haag.

De taps toelopende ronde schacht, opgebouwd uit radiaalstenen, is versterkt met stalen banden en staat op een zeer grote gemetselde voet. Deze voet is achtkantig van vorm met terugliggende vlakken en heeft aan de bovenzijde uitkragend metselwerk. De schoorsteenkop is rijk gedecoreerd met verspringende ringen en vertandingen in witte steen. Ook vallen de witte boogjes op, die als een omgekeerde U-vorm het uitkragende deel van de kop lijken te dragen.

Over het monument

AaBe-straat 45
5021 AV  Tilburg