Kromhoutkazerne

Het voormalige hoofdgebouw van de Kromhoutkazerne werd gebouwd in 1913 met elementen van Jugendstil en Chaletbouw. Het is een rijksmonument.

Het een- tot vijflaagse gebouw heeft een L-vormige plattegrond met hoektoren. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen en op de wolfsdaken liggen zwarte tuile du nordpannen. De ene vleugel telt elf traveeën en de andere zeven. Hiernaast bevindt zich een eenlaagse aanbouw onder plat dak van zeven traveeën. Horizontaal worden de gevels geleed door speklagen van bricornasteen en hardstenen cordonlijsten, vensterdorpels en lateien. Het pand wordt gedomineerd door de vooruitspringende grote klokkentoren op de hoek. De hoekpunten van deze toren en van het pand zijn met hardstenen schampstenen verzwaard. De toren telt vijf bouwlagen en is architectonisch het rijkst gedetailleerd. De deuren hebben zijramen en bovenlichten. In het dak zijn twee brede dakkapellen onder lessenaarsdak aangebracht.

Het kazerneterrein werd tussen 1909 en 1932 bebouwd te midden van veel groen. Er kwam een exercitieterrein en ruimte voor paarden. Het was immers van oorsprong een cavaleriekazerne (met onder andere een rijkshengstenveulendepot). Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er Belgische vluchtelingen gehuisvest, in 1940-45 zaten er Duitsers. Later kwamen er de aan- en afvoertroepen met hun rijopleiding. De twee legeringsgebouwen in dezelfde architectuur en de grondbunkers zijn verdwenen. Nu is er onder andere het kantoor van DAT Architecten gevestigd.

Over het monument

Henriette Ronnerstraat 1-5
5038 KH  Tilburg