Voormalig Sint Lidwinaklooster c.a.

De gevel van Lidwina aan de Pelgrimsweg, links de ingang van het pension, rechts, onder de kapel, de entree van het klooster.

 

Het klooster met pension en school zijn in opdracht van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria Moeder van Goede Bijstand uit Schijndel in 1936 gerealiseerd. Het rijksmonument is door de Eindhovense architecten M. van Beek en F. Vervest ontworpen in een traditionalistische stijl met elementen van de Delftse School. Van Beek had enkele jaren eerder ook de naburige Sacramentskerk ontworpen.

We zien bakstenen gevels, rollagen met natuurstenen sluitstenen, stalen veelruits ramen, met regelmaat terugkerende topgevels en een zadeldak bedekt met romaanse pannen.

De linkervleugel aan de Van Heutszstraat en een groot deel van de vleugel aan de Pelgrimsweg waren voor bejaardenbewoning bestemd; de zusters zaten aan de zijde van de Loudonstraat waar ook de Montessorischool zijn plek had.

Het klooster stond in de laatste maand van de oorlog bij de bombardementen van de spoorbruggen aan de Bosscheweg midden in de frontlinie. De gasvrije kelder onder het bejaardenpension heeft toen veel mensen uit de buurt die hun woningen hadden moeten verlaten een veilig en gastvrij onderdak geboden. Toen het Elisabeth Ziekenhuis aan de Ringbaan Oost de handen vol had aan gewonde militairen werd de Montessorischool als noodhospitaal ingericht.

Over het monument

Pelgrimsweg 38-40
5018 EN  Tilburg