Bokhamerstraat 13

Deze boerderij uit de 18de eeuw is een rijksmonument. Lange tijd is de boerderij in zeer slechte staat geweest, tot deze in 1986 grondig gerestaureerd werd.

Het wijkje De Bokhamer doet denken aan een dorp in de stad. Men waant zich even buiten het verstedelijkte Tilburg en in vroegere tijden. Tussen de maycrete woningen (noodwoningen van betonnen schuttingplaten) en de grote moskee aan de Ringbaan West, en gelegen langs het spoor, is dit buurtschap te vinden. De boerderij heeft nog als vanouds een viertal oude linden voor de gevel en deze versterken de monumentale waarde van het geheel. Deze bomen fungeerden als zonwering toen er nog geen luxaflex en zonneschermen bestonden.

De boerderij heeft een rieten wolfsdak en een gepleisterde voorgevel. In deze voorgevel zijn aan weerszijden van de deur vensters met luiken aanwezig en in de zijgevels zijn vlechtingen langs de dakranden te zien. Onderzoek heeft uitgewezen dat de indeling van nummer 13 regelmatig gewijzigd is en dat de woning in de 19de eeuw verbouwd is tot een grotere woning. Het pand is niet gebouwd op een esdek (landbouwgrond), maar aan de rand van een heideveld. In 1810 woonden er wevers, maar de indeling van het pand doet vermoeden dat er thuis niet geweven werd.

Over het monument

Bokhamerstraat 13
5042 GD  Tilburg