Gasthuisring 37, vm. fabrikantenwoonhuis

Het voormalige woonhuis is onlangs door Traverse grondig gerenoveerd. Er zijn tien kamers voor beschermd wonen in ondergebracht.

Er is onduidelijkheid over de oorspronkelijke opdrachtgever van dit pand. Was het de wolhandelaar Pessers-Daniëls die in de monumentenbeschrijving van ‘monumenten.nl’ als opdrachtgever genoemd wordt of was het de fabrikant J. de Beer-Smulders die in de publicatie ‘Tilburg, Architectuur en stedenbouw in de Gemeente Tilburg 1850-1940’, van drs.  J.P.W.A. van Dijk, als bouwheer op het toneel verschijnt? Wie het ook was, het resultaat mag gezien worden.
Het hoge afgeplatte schilddak gedekt met leien wordt beëindigd door een decoratieve zinken dakopstand.  Drie strak in het dak gesneden dakkapellen hebben bij de vorige renovatie kunststof kozijnen gekregen. Een kniesoor die erover valt.
In de bijzondere gevel vallen de rijk versierde pilasters op. Tussen deze pilasters trekken de verticaal gerichte natuurstenen omlijstingen van de vensters op de eerste en tweede bouwlaag alle aandacht. Ook de ronde erker, afgedekt en gedragen door veel natuursteen mag gezien worden. De gootlijst maakt ter hoogte van deze erker een sierlijke buiging voor al deze neoklassieke schoonheid en voor de architect die naamloos achterbleef. Het pand, gebouwd in 1905, is een rijksmonument.
Binnen is nog veel van het interieur bewaard gebleven, met name in de voormalige woonkamer.

Over het monument

Gasthuisring 37
5041 DR  Tilburg