Theresiaplein 1, voormalige Theresiakerk

Het rijksmonument vult grotendeels de oostzijde van het sfeervolle en groene Theresiaplein.

De kerk is in 1929 naar plannen van de architecten H.W. Valk uit den Bosch en C.M.B. van den Beld uit Tilburg gebouwd, als een van de eerste gebouwen in de nieuwe wijk Havervelden, ten zuiden van de Veldhovenring. Valk en Van den Beld combineerden bij het ontwerp van de kerk op expressionistische wijze motieven uit de romaanse en gotische bouwstijl met in zowel exterieur als interieur de paraboolboog als steeds terugkerend element. Ook doet het werk denken aan het werk van Kropholler en Berlage.

Aan de voorzijde zien we rechts een robuuste rechthoekige toren die zich links ervan in kleinere vorm herhaalt, ook qua dakvorm. In de hoge toren bevindt zich de hoofdingang waarboven een reliëf van Theresia een waardige plaats heeft gekregen. Deze imposante ingang wordt aan weerszijden geflankeerd door twee uitbuikende kapelletjes onder een koperen dak. Vervolgens zien we, weer in symmetrie, daarnaast twee zijingangen van eenzelfde vorm als de hoofdtoegang maar dan van een bescheidener formaat.

De achterkant wordt nog opgesierd door twee torentjes.

In de kerk zijn sinds 1997 zes appartementen ondergebracht waardoor het interieur van de kerk niet meer zoals vroeger beleefd kan worden.

Over het monument

Theresiaplein 1
5041 CC  Tilburg