Bisschop Bekkerslaan 261

Fabrieksschoorsteen en ketelhuis van Wollenstoffenfabriek George Dröge. In 1937 kreeg Dröge een vergunning om een nieuw ketelhuis met schoorsteen te laten bouwen. Het ketelhuis werd in 1986 gerestaureerd en aangepast en is samen met de fabrieksschoorsteen nu onderdeel van het rijksbeschermde Mommerscomplex.

Het ontwerp van het Tilburgse bouw- en werktuigkundig Bureau F. Hovers, is in schoon metselwerk opgetrokken en heeft twee bouwlagen. T-vensters en het deels met glas gedekte dak zorgt binnen voor daglicht. Het mansardedak, dat deels is gedekt met pannen, wordt aan de binnenzijde gedragen door spanten die zijn opgebouwd uit staalprofielen.

De 40 meter hoge schoorsteen heeft een ronde taps toelopende schacht met sokkel. De bovenzijde is gedecoreerd met de letters GD in witte steen en de kop is verzwaard uitgevoerd. Het schoorsteenontwerp met berekening werd door F. Hovers uitbesteed aan Canoy-Herfkens Steenfabrieken N.V. te Venlo. Dat bedrijf was een van de belangrijkste Nederlandse specialisten in fabrieksschoorstenen en leverancier van radiaalstenen. Hierdoor kon de schoorsteen zijn zuiver ronde vorm krijgen. Voor inspectie en onderhoud zijn klimijzers aangebracht en om de stabiliteit te garanderen zitten op verschillende hoogtes stalen trekbanden. Het is een belangrijk kenmerk van het industriële verleden.

Over het monument

Bisschop Bekkerslaan 261
5046 JZ  Tilburg