Klooster Zusters van Liefde

Het Moederhuis uit 1834 van de Congregatie van de Zusters van Liefde is een rijksmonument. In 1832 stichtte pastoor Joannes Zwijsen van de Heikese kerk deze Congregratie.

Centraal een carré met 13 cellen voor de eerste zusters. Dit 'Huis met de 13 celletjes' bestaat nog steeds en is later aangepast. Het ligt nu ingebouwd binnen het complex en is van buitenaf niet te zien. Dit deel ligt achter het inspringend deel met trapgevel, rechts op de foto. Het lange neorenaissance kloostergebouw is tussen ca. 1890 en 1916 in verschillende fasen gebouwd door de architecten W. van Aalst en L. Goyaerts.

Achter dit gebouw ligt de kapel uit 1857 die ook in de loop van de jaren is uitgebreid en verfraaid. Deze gebouwen zijn allemaal rijksmonument. De zusters hebben in Tilburg en de rest van Nederland een grote rol gespeeld in het onderwijs, ziekenzorg en de zorg voor wezen, gehandicapten en bejaarden. Dat doen ze overigens nog steeds in vele delen van de wereld. In het moederhuis is daarvan nog veel te zien. Buiten in de onderdoorgang tussen de schouwburg en de muziekzaal staan drie stalen zusters van kunstenares Judith Kuijpers (2009).

Over het monument

Oude Dijk 1
5038 VL  Tilburg