AaBe-straat 27

Dit rijksmonument veranderde van bestemming: van wollenstoffenfabriek naar winkelcentrum. In 1929 richtte Adolf van den Bergh een nieuwe textielfabriek op die hij met verwijzing naar zijn initialen de naam AaBe gaf.

Aan de Hoevenseweg, aan de rand van de stad, liet hij een fabriek bouwen die in de jaren veertig en vijftig uitgroeide tot een van de grootste textielfabrieken van Tilburg. Voor het ontwerp schakelde Van den Bergh Georges Forest uit het Noord-Franse Tourcoing in. Forest, gespecialiseerd in gebouwen voor de textielindustrie, situeerde links en rechts van een centraal gelegen overdekte fabrieksstraat grote produktiehallen, met  sheddaken met lichtinval aan de noordzijde. De gevels kregen metershoge vensters die hij geleedde door ze per twee of per vier te omkaderen met betonnen lijsten. Deze lijsten en de dakranden detailleerde hij in Art Déco-trant.

De fabriek die in de jaren zestig zijn hoogtepunt kende moest in 1997 zijn poorten sluiten. In 2017 zijn deze na een grondige verbouwing weer open gegaan. Architect Matthijs Rijnboutt heeft het AaBe-complex tot de oude kern van 1930 teruggebracht en met respect voor de geschiedenis de gesloopte gebouwen door nieuwe vervangen. De fabrieksstraat is winkelstraat geworden waarbij het winkelend publiek de geschiedenis nog kan voelen.

Over het monument

AaBe-straat 27
5021AV  Tilburg