Graf Marietje Kessels

Het grafmonument van Marietje Kessels (1889-1900) werd in 1900 vervaardigd in het atelier van V. Barette in Tilburg, in eclectische stijl. Het rijksmonument is betaald uit giften van de Tilburgse bevolking.

Marietje Kessels, dochter van M. Kessels, directeur van de Nederlandse Fabriek van Muziekinstrumenten, werd in 1900 vermoord aangetroffen op de gewelven van de voormalige Noordhoekse kerk. De moord kreeg in Tilburg en ver daarbuiten grote belangstelling. Ondanks intensief onderzoek is de dader nooit achterhaald. Het graf ligt dicht bij de graven van de verdachte pastoor en van de hoofdinspecteur van politie die het onderzoek leidde. Het grafmonument bestaat uit een tombe met daarop een gebeeldhouwde figuur. Op een hardstenen kelderzerk staat de tekst: “Aan Maria Catharina Wilhelmina Kessels, geb. 2 maart 1889, overleden 22 augustus 1900, uit innige deelneming. Ik ben gestorven om voor God te leven”. 

Rechts onder een plaquette met de tekst: Ave Crux, Spes Unica (Gegroet Kruis, Enige Hoop). Aan het hoofdeinde een opstaande sokkel waarop een ruw kruis op een gebeeldhouwde naturalistische rotspartij. Een in wit marmer uitgehouwen meisjesfiguur kruipt tegen de rots en omarmt het kruis. Op de hoeken van de kelderzerk staan geprofileerde paaltjes met kantelen waartussen een ketting van doornenschakels. Op de rechterpaal staat de signatuur van de maker. Op deze begraafplaats ligt de versteende Tilburgse geschiedenis.

Over het monument

Bredaseweg 45
5038 NA  Tilburg