Broodbakkerij

Het pand Acaciastraat 23, de 'Broodbakkery' van architect S.G. Barenbrug, valt erg op in de straat. Het is een verwijzing naar De Stijl en is een rijksmonument. Het pand is gebouwd in 1932 in opdracht van bakker A. Vorselaars.

Het is een tweelaags bedrijfspand onder een plat dak. De witgepleisterde voorgevel heeft horizontale en verticale vlakken en lijnen in de primaire kleuren. Het lijkt op een schilderij van Mondriaan en dat is geen toeval. De kunstrichting De Stijl heeft de inspiratie geleverd voor deze bouwstijl van het Functionalisme of de Nieuwe Zakelijkheid. Architect Barenbrug bouwde vooral volgens de Amsterdamse School (later ook Delftse School) maar dit pand is daar zijn grootste uitzondering op.

Theo van Doesburg en Anthony Kok, die elkaar in Tilburg hadden leren kennen tijdens de inkwartiering tijdens de eerste wereldoorlog, waren de belangrijkste oprichters van De Stijl in 1917. Anthony Kok woonde in de Tuinstraat waar ook Barenbrug zijn kantoor had en zij kenden elkaar. Het interieur van de bakkerij is nog bijna onveranderd. Ook de bakoven staat er nog in, maar die is ouder dan het pand. Sinds 2006 is het Ontwerpbureau Kinkorn (verwijzing naar brood) erin gevestigd. In het pand links op de hoek was eerder de bakkerswinkel gevestigd. De naam 'A. Vorselaars' staat nog in het glas-in-lood. Dit voormalige winkelpand heeft geen monumentale status.

Over het monument

Acaciastraat 23
5038 HE  Tilburg