Spaarbank

Op de vijfsprong staat een van de pronkstukken van de gewaardeerde Tilburgse architect C. van Hoof (1861-1952). Het is een rijksmonument uit 1910.

Het pand ligt centraal aan de vijfsprong die Tuinstraat, Noordstraat, Korte Schijfstraat, Stationsstraat en Nieuwlandstraat met elkaar verbindt. Dit pand is gebouwd als bankgebouw met bovenwoning. Opdrachtgever was het bestuur van de 'Vereeniging Tilburgse Spaarbank'. Heel kenmerkend is de zeskantige hoektoren. Het pand is gebouwd in een neo-renaissancistische stijl. Met zeer gevarieerd metselwerk ontstaat een levendige gevel, één van de stijlkenmerken van de architect.

De bank kreeg er in de loop der jaren steeds meer filialen bij zodat men in 1974 besloot tot de bouw van een nieuw hoofdkantoor aan de Tivolistraat. Ooit dreigde sloop maar gelukkig kwam er daarna lange tijd een crèche in. In de jaren ’90 van de 20ste eeuw is het pand inwendig verbouwd. Het was enige tijd een winkel in interieurobjecten, daarna kreeg het een horecafunctie. Bijzonder aan het interieur zijn de glas-in-lood deuren die toegang geven tot de achterzijde van het café. Centraal in die deuren staan de wapens van Tilburg en Brabant.

Over het monument

Noordstraat 125
5038 EH  Tilburg