Kerkhof Goirkestraat

Hekwerk uit 1904 met beelden van Johannes de Doper, Sint Jozef en twee engelen. Het bestaat uit een smeedijzeren hekwerk met drie draaihekken tussen bakstenen hoekpilasters en gietijzeren neo-gothische pilasters met pinakelbekroning. Op de beelden staat vermeld dat ze gemaakt zijn door firma W. van der Schoot Koninklijke IJzergieterij Tilburg. Het hekwerk vormt samen met de schansmuren aan de noord- en oostzijde van het St. Dionysiuskerkhof een rijksmonument.

Via de poort lopen we begeleid door de apocalyptische engelen het sfeervolle kerkhof op. Onder prachtige beuken zien we mooie grafstenen. Een vijftal graven valt ook onder de bescherming van het rijksmonument. Het graf van de familie De Beer-Kleijberg (1898), waar ook architect Adriaan de Beer begraven ligt. Het graf van de op 21-jarige leeftijd gestorven Willy de Beer (1924). Het graf van Theresia Mannaerts (1901) die nog geen maand oud geworden is. Hert graf van de fabrikantenfamilie Janssens van Spaendonck (1922) en dat van twee kinderen De Beer Eras (1900) die heel jong gestorven zijn.

In 1816 liet pastoor Matthias Stals aan de noordkant van de toenmalige schuurkerk een kerkhof aanleggen. Toen de schuurkerk werd gesloopt voor de nieuwbouw van de kerk werd de grond waar deze op stond toegevoegd aan het kerkhof.’ 

Over het monument

Goirkestraat 68
5046 GL  Tilburg