Pastorie De Schans

Tussen de Mariakerk en het voormalige kloostergebouw is deze rijksmonumentale pastorie prominent aanwezig in Tilburg Noord. Gebouwd in 1874 naar ontwerp van de Tilburgse architect H.J. van Tulder (1819-1903).

Tweelaagse bakstenen voorgevel, het afgetopte schilddak heeft op de hoeken schoorstenen. De overstek sluit via klossen aan bij de gestuukte architraaf. De symmetrische voorgevel heeft een geprofileerde cordonlijst en gestuukte plinten. Het glas-in-lood bovenlicht bij de deur toont een voorstelling van de Goede Herder. De vensters hebben een omlijsting van stucwerk met kuif. Links een (verhoogde) uitbouw, daarnaast een eenlaagse verbinding met de kerk. De voortuin is omgeven door een smeedijzeren hek op lage muren, tussen bakstenen kolommen met een hardstenen bekroning. Het interieur is vrijwel ongewijzigd gebleven.

De eerste wereldheer-pastoor hier was Bosschenaar Leonardus van der Steen, de laatste de populaire ‘Piet’ Meulemans. In 1964 kwamen Norbertijnen van de Abdij van Berne naar de Heikant. Een bestaande woning elders aan De Schans  werd later ingericht als Priorij. Vanuit de pastorie wordt nu als team het pastoraat voortgezet binnen de huidige parochie Heikant-Quirijnstok.

Over het monument

De Schans 122
5011 EN  Tilburg