Gasthuisring 23, vm. fabrikantenvilla

Het pand is in 1897 voor de fabrikantenfamilie Janssens-Eras gebouwd, in een eclectische stijl.

Het ontwerp is van de Tilburgse architect H. Bekkers. In 1910 werd er onder architectuur van F.C. de Beer links een koetshuis met paardenstal aan toegevoegd. In 1957 vestigde het Textielmuseum zich in dit pand. Hiervoor werd Architect J. G. Mulders ingeschakeld. In 1966 kreeg het museum aan de achterkant een uitbreiding onder architectuur van Publieke Werken. Tot in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw was het museum hier gehuisvest.  In 1988 werd het pand verbouwd tot woning met bedrijfsruimte.
Een imposant pand. In het afgeplatte schilddak zien we een stenen dakkapel met een natuurstenen bekroning en hieronder gekoppelde rondboogvensters.
Ook in de gevel zijn alle ramen onder natuurstenen lateien twee aan twee gekoppeld.  We zien drie traveeën tussen twee hoek- en twee middenpilasters. In het midden de gebruikelijke trits van dakkapel, balkon en entreepartij. Het zwaar ogende natuurstenen balkon heeft op de hoeken gietijzeren vazen en wordt gedragen door voluutvormige consoles. Het metselwerk is in een rode strengperssteen uitgevoerd met in de fries en de speklagen een versiering van gele verblendsteen. Het pand is rijksmonument. De eenlaagse uitbouw achter de villa valt buiten de bescherming.

Over het monument

Gasthuisring 23
5041 DP  Tilburg