Lange Nieuwstraat 156-158

De panden Lange Nieuwstraat 156 (Casa Cara) en 158 (Villa Anna) zijn woningen die de gebroeders Deprez lieten ontwerpen door de bekende Tilburgse architect C.F. van Hoof. Van Hoof toont in dit rijksmonument zijn meesterschap. Het is tevens een mooi voorbeeld hoe fabrikantenwoningen in die tijd werden ingepast in het stedelijk weefsel.

In 1884 werd de Tilburgse Stoomketel- en Machinefabriek Gebroeders Deprez opgericht aan de Lange Nieuwstraat 172. De broers Jules en César Deprez lieten in 1902, ten oosten van hun bedrijf, hun gezamenlijke fabrikantenwoningen bouwen. César woonde in Villa Anna, dat vroeger Villa Nova heette, Jules in Casa Cara.

De panden zijn in neorenaissance stijl gebouwd. De tweelaagse gevel is opgetrokken uit rode machinale baksteen, heeft twee hoekrisalieten en het samengestelde schilddak is gedekt met zwarte tuile du nord pannen. De voorgevel heeft in het midden als woningscheiding een pilaster. Onder de gootlijst een ingewerkte zinken hemelwaterafvoer, met een leeuwenkop als bekroning. Prachtige Jugendstil glas-in-loodramen boven de voordeuren, voorstellende zwanen in een waterpartij. De plint en de vensterdorpels zijn van hardsteen. De gevel is horizontaal geleed door speklagen en rijk versierd. De nok van het dak is afgezet met een sierhek, gemaakt in het bedrijf van de gebroeders Deprez. Het bijzondere interieur van Casa Cara met onder andere beelden en muurschilderingen is nog helemaal ongeschonden. Hier woonde tussen 1932 en 1939 de bekende Tilburgse illusionist en telepaat Winando.

Over het monument

Lange Nieuwstraat 156-158
5041 DJ  Tilburg