Sint Josephstraat 115-123
In 1898 zijn in opdracht van A. van den Muijsenbergh door architect W.F. Bouman deze luxe ruime herenhuizen ontworpen. Ze hebben kenmerken van de neorenaissance en van de neogotiek. Door subtiel gebruik van gele bakstenen hebben ze een levendig aanzicht. Op het windvaantje rechts staat 98, links was er vroeger een vaantje met 18, 1898 dus. De panden zijn rijksmonument.
De naam van de opdrachtgever vinden we nog op de gevel terug: de letters A en M in gele baksteen op de middelste dakkapellen. Van den Muijsenbergh begon achter de panden een kunstsmederij, zoals ook boven de overdekte poort staat aangegeven. Geen toeval dus dat er veel smeedsierwerk te zien is op de daken en aan de balkons. Al in 1904 verhuisde Van den Muijsenberg naar Schiedam. Daarna woonden er onder andere L. Swagemakers, H. van Puijenbroek, C. van der Schoot (ijzerhandel Heuvelstraat) en E. en A. van Spaendonk. Het pand was een vroeg voorbeeld van een beleggingsproject. In 1974 heeft de toenmalige bewoner van huisnummer 121 sloopplannen middels een rechtszaak tegengehouden.
Het is een tweelaags bouwblok met rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale bruine baksteen, met gele baksteen accenten en gepleisterde speklagen bij onder- en bovendorpels. De buitenste dakkapellen hebben een trapgeveltje. Tegen het afgeplatte mansardedak liggen leien in Maasdekking. Op de begane grond is er een gespiegelde indeling van twee ramen en een deur. Het werkplaatsgedeelte links onderscheidt zich door een hoog afgeplat tentdak. De poort is sinds 1984 afgesloten en wordt als garage gebruikt. Alle huizen hebben diepe achtertuinen.