Moerstraat 7-9

Het huisje links (nrummer 9) is gebouwd in de 18de, het rechtse (nummer 7) in de 19de eeuw. Ernaast heeft vroeger ook nog een derde huisje gestaan.

Met het sloopmateriaal van dat derde huisje is het in 1835 gesloopte geboortehuis van Peerke Donders in 1931 weer opgebouwd. Ook ijsselsteentjes van gesloopte arbeidershuisjes uit het Smidspad zijn daarvoor gebruikt. De rijksmonumentenomschrijving uit 1976 zegt dat het gaat om "twee boerderijen onder een rieten wolfdak". Het zijn echter twee voormalige wevershuisjes, wat wordt bevestigd door bij graafwerkzaamheden gevonden spoelen op het achtererf. Wel had een thuiswever vaak kleinvee. Op oudere plattegronden zien we bij elk huisje een achterkamer die als inpandige stalruimte diende.                                                                            

In 1978 werden fundering, riolering, balklaag, verdiepingsvloer en kapplan aangepakt, waardoor we nu ook rechts een wolfdak aantreffen. De ruimtes van de twee stallen en drie bedsteden kregen een andere functie toen er in 1980 één woning van werd gemaakt. De binnenwanden werden in nieuw metselwerk opgetrokken. De schouw met schoorsteen zijn gebleven, evenals de twee voordeuren en de vensters met roedenverdeling. In 2017 is de rieten kap, ook van een bijgebouw, geheel vernieuwd. De bewoners hebben uitzicht op een gaaf gebleven open deel van het gebied ‘De Schans’. Een bekend plein in Tilburg Noord, dat vroeger ‘Heikant’ heette, heeft nu die naam gekregen.

Over het monument

Moerstraat 7-9
5011 XC  Tilburg