Heuvelstraat 68

Dit rijksmonument werd in 1924 in een expressionistische stijl gebouwd naar een ontwerp van architect F.C. de Beer. De opdrachtgever voor deze speelgoedwinkel was de firma van Nunen-Boes.

Het hoekpand is horizontaal geleed door borstweringen van geelgrijs beton en de liggende vierruitse vensters. Verticaal door de smalle gebogen ramen tussen de liggende ramen en de gebogen glaspartij op de hoek, waarachter de naam van Van Nunen-Boes nog goed te zien is. Boven deze glaspartij een torenachtige bekroning, met blauwe en gele geglazuurde ornamenten. Boven op dit betonnen torentje een siersmeedwerk kroon. Aan de achterkant was de winkel via een loopbrug over het Kerkpad verbonden met de winkel aan de toenmalige Pleinstraat. Het Kerkpad liep oostwaarts en heet nu Alexanderstraat.

Het witte pand is nog te zien op de foto. In 1972 zijn de prachtige winkelpuien op de begane grond helaas met goedkeuring van de gemeente vervangen door ramen gevat in hechthout met daarboven luifels. Gelukkig zijn die ramen in 2001 vervangen door puien die minder confronteren. Nazaten van de oprichters die vanuit Australië naar de winkel kwam kijken, konden gelukkig de familienaam nog op de gevel zien staan. Speelgoedwinkel Bart Smit was nog lang in het pand gevestigd.

Over het monument

Heuvelstraat 68
5038 AG  Tilburg