Sint Josephstraat 105

Dit rijksmonument is in 1921 gebouwd naar een ontwerp van architect Jan van der Valk. Frans van Dooren (1890-1948), komt in 1917 in de directie van Spinnerij Pieter van Dooren aan de Hilvarenbeekse weg. Hij laat Jan van der Valk deze villa ontwerpen.

Dit twee- tot drielaags pand heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond. Op het samengestelde mansardedak liggen rode verbeterde hollandse dakpannen. Bovenop de nokken staan ovale terracotta pironnen. Het in het dak ingebouwde balkon is fraai vorm gegeven. In de gevel vallen de horizontale lijnen op, die nog versterkt worden door de brede dakoverstekken. De bovenlichten van alle ramen zijn voorzien van Art Nouveau-glas-in-lood.

Centaal in de gevel zien we de entreepartij met de deur terugliggend in een portiek. De treden en hoekblokken zijn van graniet. Boven de deur een luifel die hangt aan een smeedijzeren trekstang. In de poort een dubbel smeedijzeren hek met Art Nouveau-motieven. Alles verkeert nog in originele staat. Ook het interieur is nog helemaal intact. Dit pand laat in het oeuvre van deze bekende Tilburgse architect de lokale variant van het expressionisme zien. Het huis wordt nog particulier bewoond. 

Over het monument

St. Josephstraat 105
5017 GD  Tilburg