Broekhovense Kerk

De O.L.V. Moeder van Goede Raad-kerk van Broekhoven I is een rijksmonument. Ontworpen in neo-byzantijnse stijl door de bekende Tilburgse architect Jan van der Valk.

Deze kerk neemt in het oeuvre van de architect een vooraanstaande plaats in. Rond 1913 kwamen er nieuwe liturgische eisen. De gelovigen moesten de priester goed kunnen zien en horen en ook voldoende licht hebben om de mis mee te kunnen lezen. Jan van der Valk heeft aan deze eisen voldaan en al bij de opening werd dit gebouw daarom geprezen. De 45 meter hoge klokkentoren verhoudt zich mooi tot de kerk: niet te hoog of te laag.

De authentieke glas-in-loodramen met Jugendstilmotieven zitten nog altijd in de vensters van het koor en de zijkapellen. In 1984 is het interieur van de kerk door architect Ed. van Wesemael aangepast aan de eisen van die tijd. In deze tijd (2014) is de situatie zodanig veranderd dat veel kerken aan de eredienst worden onttrokken. Zo ook deze kerk. De mooie bakstenen leeuwen naast de ingang wachten de ontwikkelingen (on)rustig af.

Over het monument

Broekhovenseweg 2
5021 LE  Tilburg