Woon- en winkelhuis, Nieuwlandstraat 8-10

Dit woon- en winkelhuis is in 1908 gebouwd naar een ontwerp van F.C. de Beer die ook de opdrachtgever was. Het is een rijksmonument.

De Beer (1873-1960) ging wonen op nr.10 en had ook daar zijn kantoor. In 1920 werd dat kantoor achter zijn  huis nog uitgebreid met een extra verdieping. De voorgevel heeft stijlkenmerken van Jugendstil en Chaletstijl. Het dak is gedekt met rode tuile-du-nordpannen

De architect heeft de panden een eigen gezicht gegeven door verschillende goothoogtes toe te passen en het metselwerk op de scheiding een verdiepte groeflijn te geven.

De entrees liggen achter een gemeenschappelijke rondboogportiek De vijfhoekige erker van no. 10 trekt de meeste aandacht. Deze  staat op een hardstenen fundament dat versierd is met cirkels en gedragen wordt door drie consoles. Boven de erkerramen zien we een kroonlijst op klossen en daarboven een smeedijzeren balkon. Ranke ijzeren stijlen lopen naar de hoekpunten van het spitse tentdak dat het balkon overspant. Het dakje wordt bekroond met een zinken bolpiron.

Architect F. C. de Beer heeft veel werken in Tilburg afgeleverd, onder andere het van Boxtelgebouw aan de Heuvelstraat en het pand van Steenhouwerij Petit in de Langestraat.

Nr. 10 functioneert nu als woonhuis en nr. 8 is boven bewoond. Beneden is  daar Faz Kappers gevestigd.

Over het monument

Nieuwlandstraat 8-10
5038 SN  Tilburg