Schoorsteen BEKA

In 1904 werd deze fabrieksschoorsteen gebouwd op het terrein van wollenstoffenfabriek Van den Bergh Krabbendam (BEKA). Ze is onderdeel van het rijksmonument Lancierskazerne.

In 1859 vestigde Van den Bergh Krabbendam zijn wollenstoffenfabriek in het kazernecomplex. De zaken gingen goed en door uitbreiding en mechanisatie werd de energiebehoefte te groot voor de bestaande stoommachine. Omdat Tilburg in 1904 nog geen elektriciteitsnet had, werd een eigen bedrijfsenergiecentrale opgericht. Met een grote stoommachine met 1000 pk vermogen en twee met kolen gestookte stoomketels. Daarvoor werd een vrijstaand machinegebouw annex ketelhuis gebouwd. Alleen de schoorsteen is daar nog van overgebleven.

Deze vrijstaande 50 meter hoge ronde schoorsteen bestaat uit een zware stabiele voet, een schacht en een versierde kop als kapiteel. Hij is van binnenuit opgemetseld met gebakken radiaalstenen van verschillend formaten. De metselaars stonden daarbij op een vlonder in de pijp die, naarmate de bouw vorderde, steeds hoger bevestigd werd. De schoorsteen is versierd met motieven in gele steen en een band met het bouwjaar 1904. De letters BEKA zijn geschilderd. Deze schoorsteen was voor BEKA een visitekaartje waarmee ze de concurrenten trachtte te overtroeven. Nu is het een monument van bedrijvigheid en symbool van vooruitgang. Eén van de toppers van het Nederlandse schoorstenenbestand.

Over het monument

Kazernehof 75
5017 EV  Tilburg