Gasthuisring 5, vm. De Gruyterwinkel

Dit De Gruyterpand is gebouwd in 1931 door T.P. Wilschut, huisarchitect van De Gruyter. Het is een rijksmonument.

De kubusvormige winkel heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen met een plat dak met aan de voorkant en zijkanten een borstwering. De voorgevel heeft op de begane grond een blauw gevlekt tegelwerk met speciaal gevormde hoek- en lekdorpeltegels afkomstig van de fabriek ‘De Porceleine Fles’ uit Delft. Boven deze tegels zien we in goudkleurige kapitalen de firmanaam ‘P. de Gruyter en Zn’.

Dit van oorsprong Bossche kruideniersbedrijf heeft tussen 1818 en 1971 zijn winkeldiensten verleend. Op het hoogtepunt in de jaren zestig had het bedrijf 525 filialen. In 1958 waren er in Tilburg tien winkels.

Het oudste filiaal in Tilburg was gevestigd aan het eind van de Heuvelstraat op nr. 111. Aan het begin van die straat bij de Heuvel stond een tweede De Gruyter. Het flaneren door de Heuvelstraat werd om die reden toen ook wel ‘gruyteren’ genoemd.

De huisarchitect van alle De Gruyterpanden was tot 1928 W.G. Welsing. T.P. Wilschut volgde hem toen op.

Na het vertrek van de Gruyter uit de Gasthuisring was hier eerst een muziekschool en daarna een landschapsarchitect gehuisvest. Nu is het gekocht door architecten die het pand gaan restaureren.

Over het monument

Gasthuisring 5
5041 DP  Tilburg