Theresiaplein 2, voormalige pastorie

Net als de ernaast gelegen Theresiakerk is deze pastorie een rijksmonument.

Beide panden zijn in 1929 gebouwd onder architectuur van de architecten H.W. Valk uit den Bosch  en C.M.B. van den Beld uit Tilburg; de pastorie in een traditionelere stijl dan die van de kerk waarbij nog gothische en romaanse motieven een rol speelden.

Het gebouw bestaat uit twee volumes van verschillend formaat. Het hoofdvolume grenst aan het plein en bevat de hoofdentree van het gebouw die uitkijkt op de kerk. Het andere volume is kleiner van omvang en was door een verbindingsgang met de kerk verbonden.

Beide volumes hebben bakstenen gevels en met leien bedekte ingeknikte schilddaken waarbij de nok van het hoofdvolume evenwijdig aan het plein gesitueerd is en die van het andere volume dwars daarop. De hoofdentree is net als de ingangen van de kerk omlijst met een fraaie zandstenen beplating waarin een beeld is opgenomen.

Bouwpastoor Willem Mutsaerts betrok als eerste bewoner het pand. Nadat deze in 1942 tot bisschop van den Bosch was benoemd volgde pastoor G. Bannenberg hem op. In 1949 werd Pastoor P.J. Verschueren de hoofdbewoner.

Architect H.W. Valk kreeg vooral bekendheid door zijn ontwerp van de koepelkerk St. Jan in Waalwijk.

Over het monument

Theresiaplein 2
5041 BJ  Tilburg