Gasthuisring 2-6, drie woningen

De drie eenvoudige woningen in de rij, gebouwd rond 1860, rijksmonumenten.

Ze zijn gebouwd rond 1860, vermoedelijk door molenaar Claassens die op nr. 2, grenzend aan het Wilhelminapark, zijn bakkerij met winkel had.

Het zijn eenlaagse huizen met zolderverdieping en een zadeldak tussen tuitgevels. Elk huis heeft een voordeur met links en rechts een raam, alleen nr. 6 heeft slechts één raam. Rond de ramen en deuren zien we strak geprofileerde stuuklijsten. De gevel wordt beëindigd door een kroonlijst met fries en aan de onderkant door een cementen plint. Daartussen in roodpaarse handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Het strak gehouden dak is bedekt met grijze Oudhollandse pannen. De ramen hadden oorspronkelijk een zesruits verdeling.  Nr. 2 heeft links een iets royaler raam gekregen, met een drieruits bovenlicht. Dat was de etalage van de bakkerswinkel. De deuren hebben net als de ramen een bovenlicht.

In de jaren zestig van de vorige eeuw hebben de drie panden lange tijd op de nominatie gestaan om gesloopt te worden, ter verbreding van de Gasthuisring. Het dispuut Pallieter is er toen lange tijd gehuisvest geweest. De bakkerij werd toen als feestruimte ingericht.  De panden zijn onlangs flink opgeknapt en zijn nog steeds in gebruik als woningen.

Over het monument

Gasthuisring 2-6
5041 DS  Tilburg