Voormalig verenigingsgebouw

Bondsgebouw, feestgebouw en woningen, een rijksmonument

Het pand is opgericht in 1898 door de R.K. Gildenbond, een katholieke vakbond. De architect was Cees van Hoof. Links van de centrale ingang was de deur naar de theaterzaal, aan de zijkanten twee dienstwoningen. De katholieke arbeider sociaal en cultureel te verheffen, dat moest in dit gebouw gebeuren. Gilden waren er o.a. voor onderlinge steun bij ziekte, ongeval of overlijden. Later kregen de gilden steeds meer de kenmerken van een vakbeweging.

Rond 1950 valt de naam Scala met betrekking tot dit gebouw, misschien vanwege het scala aan mogelijkheden? Of verwijzend naar het beroemde Scala van Milaan? De voormalig vakbondszaal wordt dan danszaal. Er treden bands op en ‘De Scala’ wordt een begrip bij jong Tilburg.

Rond 1970 krijgt de zaal een andere bestemming: trefcentrum voor jongeren,  de Carnabyclub.  Men kwam toen via de Telefoonstraat in een grotachtige donkere ruimte gevuld met psychedelische klanken en een geur van wierook en wiet. In 2003 brandt de zaal, waar dan een antiekhandel in is gevestigd, af.

De gevel is zorgvuldig ontworpen met gele en rode baksteen. Boven de ramen van de verdieping zijn arcadebogen gemetseld. Het dak is gedekt met kruispannen. 

Over het monument

Tuinstraat 66-70
5038 DD  Tilburg