Goirkestraat 96

Rijksmonument, kantoor van de Wollenstoffenfabriek C. Mommers & Co. In 1889 liet Christiaan Mommers niet direct aan, maar goed zichtbaar vanaf de Goirkestraat een vrijstaand pand bouwen met bestemming kantoor, magazijn en pakkamers. Zo op het eerste gezicht heeft het de allure van een fabrikantenwoning, maar dat is het nooit geweest.

Het hoofdgebouw in schoon metselwerk kent twee bouwlagen en een zolder. Het hoogopgaand omlopende dakschild is gedekt met zogeheten blauwe muldenpannen en wordt afgesloten met een plat dak. Opvallend is het verschil tussen de ‘voorkant’ aan de zuid- en westzijde en de ‘achterkant’ aan de noord- en oostzijde. De voorkant heeft hoekpilasters, onder de gootlijst een fries van tegels tussen twee gemetselde tandlijsten, ‘oeils de boeuf’ in het dakschild en boven de getoogde vensters hardstenen sluit- en aanzetstenen.

De achterkant is veel soberder met dakkapellen en in de noordzijde een hijsbalk met luik. Aan de westzijde (straatzijde) zien we drie grote ramen met roedeverdeling. Alle ramen hebben  hardstenen onderdorpels en de T-schuifvensters hebben een drieruits bovenlicht. De aanbouw aan de oostzijde heeft een verdieping onder een zadeldak dat gedekt is met blauwe kruispannen met in de gevels rechte vensters met roedeverdeling. Sinds 1986 is het pand in gebruik bij het Textielmuseum.

Over het monument

Goirkestraat 96
5046 GN  Tilburg