Pauluskerk

De Pauluskerk uit 1822 is de oudste Protestantse kerk van Tilburg, rijksmonument. Koning Willem II en Vincent van Gogh gingen hier naar de kerk.

Het gebouw is sinds 2010 in gebruik bij de Geraja Kristen Indonesia Nederland, een Indonesisch Christelijke kerkgemeenschap. De kerk werd gekocht van de Protestantse Kerk in Nederland. Bij Koninklijk Besluit van 4 mei 1809 werd bepaald dat de Heikese Kerk teruggegeven moest worden aan de katholieken. Er moest een nieuwe kerk voor de protestantse inwoners gebouwd worden. Koning Lodewijk Napoleon zegde 8000 gulden toe. Men bouwde een kleinere kerk (1822-1823) naar een ontwerp van de Tilburgse architect Justinus Backx. Koning Willem I droeg de beloofde 8000 gulden bij in de bouwkosten.

De kerk is een gepleisterd achthoekig zaalgebouw in traditionele stijl met een achthoekig torenkoepeltje. Op de toren kwam een uurwerk. Smid Hulselmans uit Den Bosch leverde een ijzeren kruis en een koperen haan voor de toren. Het eenvoudige interieur maakt indruk. De prachtige eikenhouten kansel uit 1650 werd meegenomen uit de oude kerk. De 17de eeuwse 'koningsbank' werd gebruikt door Willem II. Er tegenover staat de eenvoudiger 'heerenbank'. Het kostbare Heinrich Bätzorgel in Louis XV stijl (1765) is zeer bezienswaardig en gerestaureerd in de oorspronkelijke klankkleur. De twee mooie gebrandschilderde ramen uit 1915, ontworpen door Corns van Straaten, werden geschonken door A. van den Bergh (AaBe-fabrieken) en stellen de ‘Barmhartige Samaritaan’ en de ‘Verloren Zoon’ voor.

Over het monument

Heuvelstraat 141
5038 AD  Tilburg