Sint Josephstraat 131

Dit pand, nu in gebruik als woonhuis, is rond 1860 als kantoor van textielfabriek BeKa gebouwd en is een rijksmonument. De uitvalsweg naar Den Bosch, waar dit pand aan ligt, heette vroeger Oisterwijkse Baan. Sinds 1881 is de weg hier Sint Josephstraat gaan heten genoemd naar de Sint Josephparochie.

Dit gebouw zonder verdieping heeft een met pannen gedekt zadeldak. De voorgevel heeft een plint, een doorlopende vensterbank van hardsteen en is afgesloten met een eenvoudige kroonlijst met cassetten. Aanvankelijk was de gevel deels gepleisterd en voor een groot deels uitgevoerd in niet geschilderd metselwerk. In de voorgevel zitten vier schuifvensters met geprofileerde stucomlijsting en kleine kuif. De voordeur heeft een bovenlicht, ook een geprofileerde omlijsting en is afgedekt met een kroonlijst op consoles.

In 1935 werd het pand door textielfabriek  BeKa  aan de achterzijde uitgebouwd. De schansmuur, die ook om de hoek aan de zijkant doorloopt, is in 1936 gebouwd. Daarin zit nu een dubbele poort. In 1956 werden aan de voorkant vier, en aan de achterkant één dakkapel geplaatst. De gevels werden in 1978 wit geverfd. Toen zal ook de aanbouw achter de tuinmuren gerealiseerd zijn. Sinds 1989 wordt het pand bewoond.

Over het monument

Sint Josephstraat 131
5017 GG  Tilburg