Willem II-straat 39, vm. woonhuis

No. 39 is een rijksmonument. Hoffotograaf Van Beurden heeft hier lange tijd gezeten. Het pand dateert van ongeveer 1885.

De architect en opdrachtgever zijn niet bekend. Er is nog geen gemeentelijk bouwarchief in 1885 dat het zou moeten hebben registreren. We zien een gevel gebouwd in een eclectische stijl. Opvallende stuklijsten rond de ramen, beneden rechthoekig aan de buitenkant en gebogen aan de binnenkant. Op de verdieping lijken de lijsten onder de natuurstenen vensterbanken als een soort vlaggetjes door te lopen. Uitbundige kuiven versieren de bovenkant en met hun witte kleur contrasteren ze mooi met de grijsrode baksteen.  Onder de geprofileerde gootlijst zien we een witte fries met tien dragende consoles.

De gevel is opgebouwd uit vier traveeën. De voordeur in het tweede travee van links valt door zijn donkergroene kleur nauwelijks op waardoor we op het eerste gezicht met een symmetrische gevel te maken lijken te hebben.

In het pand is nu een makelaarskantoor gehuisvest.

In 1937 liet Leo van Beurden architect Jos. Bedaux in zijn achtertuin grenzend aan de Wolstraat, de huidige Telexstraat, een fotoatelier ontwerpen. In de jaren zestig is dat atelier door het conservatorium tot balletzaal verbouwd. Later is dit bijgebouw een zelfstandig woonhuis geworden met een mooie gevel aan de Telexstraat op nr. 8.

Over het monument

Willem II-straat 39
5038 BC  Tilburg