Villa 'De Lange Akker'

Bij wijze van uitzondering een monument in Berkel-Enschot. Deze villa ‘De Lange Akker’ is in 1921 gebouwd naar een ontwerp van architect F.A. Warners.

In 1919 kwam mevrouw M. Swagemakers-Jansen terug van een bezoek aan haar broer in Amerika. In haar koffer een tijdschrift met daarin een afbeelding van het beroemde 'Robie House' in Chicago. Dit pand werd in 1909 ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Haar man, de Tilburgse textielfabrikant Leon Swagemakers, vroeg vervolgens aan architect F.A. Warners uit Amsterdam of hij ook een dergelijke villa voor hem kon ontwerpen.

Een langgerekte villa zonder verdieping, wel onderkelderd. Platte daken met royale overstekken, gebouwd op een verhoogd gedeelte van de tuin. De gevels zijn voorzien van een ruwe grijze pleisterlaag en gedecoreerd met witte en zwarte geglazuurde tegels. Dit rijksmonument is een zeldzame representant van het Horizontalisme in Nederland. Rond het huis staan bijzondere bomen zoals een imposante Atlasceder, die pas in 1839 voor het eerst in Europa voorkomt. De dienstwoning met huisnummer 55, in dezelfde stijl gebouwd, hoort ook bij het rijksmonument.

Rond 1970 werd in het woonhuis een opleidingsinstituut voor kraamverzorgsters gevestigd. Eind jaren tachtig zijn er verschillende gebouwen bij- en aangebouwd, waardoor de verschijningsvorm van het geheel drastisch is veranderd. Het pand wordt nu gebruikt als bedrijfsverzamelgebouw.

Over het monument

Bosscheweg 55-57
5015 AA  Berkel-Enschot