Oude Markt 2

Dit winkelwoonhuis uit 1900 van architect W. F. Bouman is een rijksmonument. Het opvallende en hoge pand, met Art-Nouveau motieven in de gevel, is gebouwd als kledingmagazijn 'Jong Holland'.

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en vier bouwlagen. Op de vierde bouwlaag bevindt zich, op de hoek in het midden, een achtkantige torenkamer met een achtkantig puntdak. Leien daken naast deze toren, die aan de bovenkant afgesloten wordt door een kroonlijst met fries en gesneden gootklossen. De derde bouwlaag heeft een rijke versiering van de ramen met boogtrommels met siermetselwerk. Deze laag wordt aan de bovenkant weer afgesloten door een kroonlijst met fries en gesneden gootklossen. Een hardstenen balkon prijkt boven de toegangsdeur in het midden.

In de onderste twee bouwlagen was het winkelgedeelte ondergebracht. Twee accoladeachtige ellipsbogen aan de kant van de Heuvelstraat, en één aan de kant van de Oude Markt. De hardstenen pui is versierd met Art-Nouveau motieven. Het pand is een mooi voorbeeld van het werk van architect Bouman. Het pand nog gave pand geeft de hele omgeving een speciale uitstraling. Er heeft lang een kledingwinkel in gezeten, en ook Jamin was er gehuisvest. Sinds eind 2012 is er een lunchroom gevestigd en valt de open verbinding tussen de eerste en tweede bouwlaag pas op.

Over het monument

Oude Markt 2
5038 TJ  Tilburg