Schouwburg

Schouwburg van de architecten Holt en Bijvoet uit Haarlem, in 1961 opgeleverd. Met zijn indrukkendwekkende zijde gelgen aan de Schouwburgring, rijksmonument.

Het bakstenen deel verheft zich in drie hoogtes. Eerst het gebogen lage deel met getand metselwerk, met daarachter de foyer en de studiozaal. Dan daar boven uitkomend, het gebogen middendeel met daarin de grote zaal. Tot slot de hoge rechthoekige toneeltoren. Haaks op dit bakstenen volume een voornamelijk glazen gevel, waarachter het restaurant en daarboven de garderobe met de majesteitelijke trappenpartijen gelegen zijn.

Wim Bary was de eerste directeur, maar hij werd na een conflict met het bestuur al in 1966 opgevolgd door zijn administrateur Leo den Brabander. Den Brabander werd op zijn beurt in 1991 opgevolgd door Leo Pot. Sinds 2011 voert Rob van Steen de directie over wat nu ‘Theaters Tilburg’ heet. "Het gebouw heeft niet alleen architectonische schoonheid, het voelt in gebruik als een passend kostuum, alles zit op zijn plaats" wist Van Steen de genodigden trots te melden toen het pand werd aangewezen als rijksmonument. 

Over het monument

Louis Bouwmeesterplein 1
5038 TN  Tilburg