Broekstraat 6

Deze boerderij in het buitengebied van De Moerenburg is sinds 2010 een rijksmonument. De voormalige ‘krukboerderij’ dateert volgens de gevelankers van 1747.

Het voorhuis werd dwars tegen de stal geplaatst, maar in 1923 werd die stal gesloopt. In de linkerzijgevel werd een deur toegevoegd. De boerderij heeft een met riet gedekt wolfsdak. De naaldhouten kap met flieringen en rondhouten sporen dateert mogelijk van de begintijd. Rondom zien we een gecementeerde plint en in de voorgevel een opgeklampte deur met bovenlicht in een geprofileerd kozijn met aan weerszijden schuifvensters met opgeklampte luiken. In de zijgevels zitten vlechtingen. Het schuifvenster aan de linkerkant hoorde bij de later verlaagde opkamer. Op de begane grond is het originele interieur herkenbaar aan een balkenplafond, open schouw en schildpadtegels in de centrale herd. Achter beschoten wanden zijn deuren van bedsteden en de voormalige doorgang naar de gesloopte stallen aanwezig.                                                                                                                                                                         

In 2014 was de boerderij decor voor de Oisterwijkse oorlogsfilm ‘Schaduwspel’. De huidige eigenaren hebben van de paardenstal een hoofdverblijf gemaakt en van de grote schuur een kunstatelier. Met sobere interieuringrepen is van de boerderij een gastenverblijf gemaakt, zodat het als ‘monument van armoede’ het gevoel geeft in een schilderij te stappen als De Aardappeleters van Vincent van Gogh.

Over het monument

Broekstraat 6
5018 TD  Tilburg